Ointresset för EU finns högt upp

Gotland2008-07-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
EU har varit frånvarande i Almedalen, ända till sista dagen. Men då kom Margot Wallström och folket strömmade till. Det kan väl inte vara bara intresset för en ung, snygg tjej som är en god talare.
Visst är det betänkligt att ingen hört partiledarna i sina stora tal i Almedalen nämna EU. Ointresset tycks finnas högt upp.
EU-parlamentarikerna Göran Färm och Margot Wallström försökte rensa i de många myter om EU som florerar. En man frågar, varför EU lägger sig i vilka färger som får användas i godis. Eller bostadspolitiken i Borås?
Det senare är en myt, säger Färm. Spridd av media, som gärna söker konflikter. Eller tjänstemän som gömmer sig bakom EU för att öka sin egen makt.
Men tillsatser i godis, det är en global fråga. Det kan inte varje land bestämma själv. Marknaden är fri, varor rör sig fritt över gränserna. För den som vill påverka EU:s handelsregler, gäller det att kunna övertyga 27 staters handelsministrar.
EU-parlamentet verkar tristare än riksdagen till och med. EU består inte av partier som kämpar mot varandra. EU består av självständiga stater. Hittills har inte en majoritet kunnat köra över en minoritet.
Så de flesta beslut hamnar i kompromisser. Någon stat vill ha ett hårt förbud, andra vill inte ha några begränsningar alls. Då kommer man kanske fram till att alla kan acceptera en kontroll.

Hur ska vi tolka besluten?
Men - sen återstår ju frågan hur vi skall tolka beslut från kommissionen eller EU-domstolen. Vad betyder Laval-domen egentligen?
Kan vi kräva att svenska kollektivavtal skall gälla? Ja, det kan vi, säger Margot Wallström.
Medan andra menar, att nu är det fritt fram för lönedumpning. Vi får beslut som inte tillfredsställer någon.
Varför sysslar EU så mycket med detaljer?, frågar en annan. Man borde väl ägna sig åt de stora frågorna. När det gällde angreppet på Irak, ställde Storbritannien upp bakom Bush, medan Frankrike till exempel hårt motsatte sig kriget. Där borde väl EU tala med en röst.
Men då säger den milda Margot Wallström ifrån. EU är ingen federation, EU bedriver ingen gemensam utrikespolitik. Vi vet att många angriper Lissabonfördraget för att man påstår att det skulle ge EU för stor makt.

Stärker vår riksdag
En gemensam utrikesminister till exempel. Men det förslaget är borta. Det nya förslaget till konstitution stärker i praktiken vår riksdag.
Nästa år har vi val till EU-parlamentet. Hittills har valdeltagandet till och med varit sämre än i det amerikanska presidentvalet.
EU är ett elitprojekt, inget snack om det, sa Göran Färm. Det har startats uppifrån, för att förhindra nya krig i vår världsdel. Man börjar inte skjuta på den som man handlar med. Är det inte nog för att entusiasmera "folk i allmänhet"?
Vad kan vi som tror på EU och vill utveckla EU göra mer än att hoppas, som de fyra i panelen på Länsteatern i fredags, att folk skall börja intressera sig mer för EU. Att de får lära sig mer om EU i skolan, att de talar väl om detta. Det mest stortänkta som hänt Europa sen romarrikets dagar.

Läs mer om