Ojämställt - från vaggan till graven
Foto: Peter Sandahl/FLT-PICA
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Viktiga insikter
Det är inga revolutionerande insikter moderaterna kommit till. Men de är viktiga. Samma dag presenterade Länsförsäkringar en rapport som visar att kvinnor är förlorare på pensionsdagen. Inte bara kvinnors lägre löner leder till pensionsorättvisa. Klassiskt "kvinnliga val" som att vara föräldraledig eller arbeta deltid innebär frånvaro från arbetsmarknaden.
Det resulterar i kortare tid att arbeta ihop till en god pension. Kvinnor, konstaterar Länsförsäkringar, "är dubbla förlorare på pensionsdagen".
De ordentliga dagisflickorna och fattiga pensionskvinnorna hör tyvärr ihop. Det ojämställda samhället grundläggs redan i förskolan. Förväntningarna på flickor och pojkar är olika. Den som uppträder i enlighet med förväntningarna belönas. Det är därför flickor "tjänar" på att vara snälla och duktiga - sådant leder till beröm. Flickor som slåss och tar för sig "gör fel" trots att beteendet accepteras och närmast uppmuntras när det finns hos en pojke.
Flickornas skola
Moderaternas utvecklingsgrupp konstaterar: "Det sätt på vilket vi bemöter pojkar och flickor spelar stor roll för bland annat studieresultat, livsval och i vissa fall psykisk hälsa."Därför vill man jämställdhetsmärka skolor och förskolor som arbetar mot invanda könsroller. Det är inget dumt sätt att få läroplanens vackra ord om jämställdhet vara mer än just vackra ord.
Den svenska skolan är på ytan medelklassflickornas skola. Det är där, och endast där, man belönas för att vara ambitiös och snäll. Där flit - inte armbågar - ger resultat. Det är lärdomar som ger många MVG:n - men tunna lönekuvert. På arbetsmarknaden råder djungelns lag. Den flitige blir förbisprungen av den hungrige.
Män utgår från sina behov
Kvinnor blir ofta förlorare i löneförhandlingar. Studier visar att kvinnor löneförhandlar efter vad de förtjänar - många män utgår istället från sina behov. I sämre ekonomiska tider märks det ännu mer. När arbetsgivaren ber om modesta lönekrav och solidaritet med företaget lyder kvinnorna. Kräver mindre. Männen vägrar.
Skolan måste bemöta flickor på ett sätt som ger dem mer skinn på näsan och goda kunskaper som sitt eget värde. Men det är inte bara flickornas beteende som ska förändras - tvärtom - ödmjukhet, solidaritet och flit är ju goda egenskaper. Pojkarna sitter på nyckeln till jämställdheten. Det går fortare om deras armbågar blir mindre vassa.