Öka statsbidragen till Gotland!
Foto: KHALIL HAMRA
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Får vi se några framsteg i Israel/Palestinakonflikten under detta år. Israel byter regeringschef under året, vad innebär detta för konflikten? Vilken hållning kommer USA:s nyvalde president Barack Obama hålla i den konflikten och vilka avtryck kommer han att göra 2009 och under sin första ämbetsperiod.
Ny insikt om USA:s historia
Under julhelgen så har jag sett en tv-serie. 12 avsnitt om USA:s andre president John Adams som levde 1736-1826 och landets vedermödor för att bli självständiga från britterna. Mycket intressant att följa det politiska spelet och intrigerna i bildandet av en ny stat.
Särskilt intressant var det utrikespolitiska spelet mellan England och Frankrike. Att huvudstaden Washington bildades, var en kompromiss för att få med delstaterna på att skapa en statsskuld, som den federala regeringen kunde utnyttja för att få lån av andra länder.
Serien gav mig många förklaringar till varför det amerikanska systemet är som det är. Det skall bli intressant att följa Barack Obama med denna nya insikt om USA:s historia.
Här i Sverige börjar väl snart statsskulden öka igen. Vi har några minnesvärda borgerliga regeringsår med ökad statsskuld och det hela började med Thorbjörn Fälldin 1976-1982 med ett kort mellanspel 1979 av Ola Ullsten. Sedan kom dunderfiaskot med Carl Bildt 1991-1994. Nu är vi på väg till samma läge igen under ledning av Fredrik Reinfeldt.
Skatter har sänkts i sådan omfattning att alternativen för Reinfeldt och Borg börjar sina. Sänkningen av arbetsgivaravgifterna med en procent skulle ge mer jobb, men det räcker inte. Regeringen Reinfeldt inser inte vidden av den finansiella krisen i världen och nu kommer olika förslag som mera handlar om att mildra än att lösa problemen.
Samverkan om ekonomin?
Vi socialdemokrater har länge krävt att staten måste öka statsbidragen till den kommunala sektorn, men hela tiden mötts av kalla handen av regeringen Reinfeldt. 28 miljarder till Volvo, men inget till kommuner och landsting.
Centerstyret på Gotland har också försvarat regeringens satsningar på sänkt arbetsgivaravgift. Nu hörde jag i radion i tisdags att folkpartiets Gotlandsordförande Mats-Ola Rödén också kräver höjda statsbidrag till kommunerna för den kommunala ekonomin på Gotland håller på att rasa ihop.
Jag känner igen läget. 2002 när centern förra gången styrde, så tvingades kommunen till extraordinära åtgärder för att få ordning på ekonomin. Den socialdemokratiska oppositionen tog då ansvar och medverkade till ett omfattande sparpaket under ett valår.
Vad Eva Nypelius nu tänker göra återstår att se. Kanske kommer det en skattehöjning? Läste i hennes krönika i onsdags att hon nu tycker att regeringen måste satsa på kommuner och landsting. Får hoppas att Borg och Reinfeldt läser hennes krönika. Det krävs nog kraftigare åtgärder än några rader.
Tillgången till vapen
Knivmordet på Gråbo väcker avsky och tankar om vart vi är på väg. Vi har en skärpt vapenlag men det räcker inte. Lagar i all ära, men på vissa områden så fungerar det inte och det visar också vilka kraftlösa åtgärder som lagstiftarna ibland har att ta till.
Frågan är varför människor känner att de behöver gå omkring med vapen när de går ut. Det är tillgången till vapen som oftast leder till katastrofala följder när det av olika anledningar uppstår handgemäng. Hur skapar vi ett vänligare klimat människor emellan?
God fortsättning på det nya året.