Ökad arbetslöshet och kärv kommunekonomi på Gotland
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
En skattesänkning på 15 öre genomfördes direkt, trots att vi socialdemokrater varnade för att det var för tidigt. Ekonomin är inte så stabil långsiktigt, sa vi och dessutom hade sjukvården behov som måste tillgodoses. Men vad bryr sig den borgerliga majoriteten på Gotland om varningsord. Skattelöftet var givet och därmed skygglappar på.
Redan efter ett år så började ekonomin svikta så det blev ingen skattesänkning 2008, men däremot ett löfte om att skattesänkningen skulle fullbordas under 2009 och 2010.
Vältaliga moderater tysta
Förmodligen en eftergift åt moderaterna, som jag tror Eva Nypelius idag djupt ångrar. Nu visar det sig att den ekonomiska tillväxten bromsar in ännu kraftigare och det får stor påverkan på den kommunala ekonomin de närmaste åren.
Därmed kom också den borgerliga majoriteten ner på jorden och gjorde det enda rätta, att besluta om att inte sänka skatten och ytterligare urholka ekonomin.
Samtidigt kan man inte låta bli att fundera över att en politisk majoritet med vältaliga moderater inte klarar att spara i den kommunala verksamheten. Att spara är ju så enkelt, har vi hört många gånger från moderata företrädare. Stora ord i media innan besluten skall tas, men mest viskningar när det gäller. Ynkligt!
Nu blir det intressant att se om vallöftena om skattesänkning återkommer i nästa valrörelse och med vilken trovärdighet går man till val på. Man har verkligen målat in sig i ett hörn eller är det skamvrån?
Det har funnits varningsklockor
Den globala finansiella krisen kan man bara inte låta bli att kommentera. Av de rapporter man serveras kan man inte dra någon annan slutsats än att hela världsekonomin varit ett luftslott av sällan skådad art. Det som skett på Island är helt ofattbart. Landet är bankrutt mer än tio gånger om.
Visst har det funnits varningsklockor, men inga som ringer högt nog och bryter igenom finansbruset. Vi är många som dragits med i fondsparande. Jag är själv en del av detta.
Man sparar i fonder och rycks med. Nu får man se sina eventuella vinster försvinna och nu får alla börja om. Klokare och försiktigare? Tills nästa bubbla brister. Det har varit några bubblor de senaste tjugo åren. Den globala finansiella krisen slår även hårt mot andra delar än den finansiella sektorn. Alla börjar nu strama åt och minska på utgifterna. Den nya bilen, båten, bostaden eller resan skjuts på framtiden. Det leder till en neråtgående spiral som påverkar sysselsättningen överallt.
Runt om i landet så börjar varslen och Volvo i Göteborg är det mest dramatiska. Känns oroande och Gotland lär inte komma undan. Det mest påtagliga är nedläggningen av Nimbus. Oerhört beroende av konjunktursvängningarna och båtmarknaden går väl totalt ur nu.
Det gemensamma utspelet som socialdemokraterna och miljöpartiet presenterade i veckan och som enligt mediarapporterna "utestänger" vänsterpartiet, har skapat oro runt om i landet.
Bra gotländskt tre-samarbete
Helt klart är att det på centralt plan finns problem i samarbetet, men jag är inte orolig för framtiden, utan räknar kallt med att de tre partierna pratar ihop sig så småningom.
Känns dock lite onödigt att bjuda regeringen Reinfeldt på detta just nu när Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt skall mötas i fyra tv-sända debatter.
Jag har fått frågan om det påverkar samarbetet på Gotland och jag kan klart säga, att det inte påverkar vårt samarbete. Vi har samarbetat sedan 1995 och det har fungerat alldeles utmärkt och kommer så att bestå.