Ökar klassklyftorna i öns sjukvård?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I sitt interpellationssvar svarar inte Jacobsson på min fråga och under debatten som följde sa sig Jacobsson ha "lite svårt att ta till sig kritiken" jag framförde. Ja, ibland kan det vara svårt att förstå. Men, om man inte förstår, ska man då bara ge upp och luta sig tillbaka?
Vård på lika villkor
Det grundläggande problemet, och skiljelinjen mellan den borgerliga majoriteten och oppositionen, tycks vara tolkningen av själva ordförandeuppdraget. Under debatten sa Per-Olof Jacobsson att han ser det som sin uppgift att leda nämndens arbete och det låter fint.
Dock anser jag att det borde ingå i uppdraget att se till att lagar och regler följs. För det är ju faktiskt så att hälso- och sjukvårdslagen från 1982 stipulerar att vård ska ges på lika villkor. Ändå svarade Per-Olof Jacobsson mig att det inte finns något som säger att Gotland skulle avvika från det som framkommit i övriga landet.
Stuntar i att kolla jämlikheten
Det vill säga att människor med högre utbildning ges bättre vård. Per-Olof Jacobsson verkar emellertid inte anse det vara ett tillräckligt stort problem för att utreda eller vidta åtgärder emot.
För mig som socialdemokrat framstår det som ytterst allvarligt att en rapport från Sveriges kommuner och landsting påvisar att vård inte ges på lika villkor i Sverige. Det som är än mer allvarligt är att Per-Olof Jacobsson, som den ytterst ansvarige för hälso- och sjukvården på Gotland inte tycks ha för avsikt att ta reda på om ojämlikheten i sökandet av hälso- och sjukvård på grund av samhällsklass, är ett faktum också på Gotland.
I sitt svar skrev Per-Olof Jacobsson att lika behandling ska ges vid lika sjukdomsfall. Om så inte skulle vara fallet idag, anser jag att något måste göras!
Per-Olof Jacobsson verkar inte hålla med mig och det är oerhört sorgligt. Det slår dessutom hårt mot dem som av olika skäl inte kan uttrycka sina behov och därmed få dem tillgodosedda.
Han fördjupar klassklyftorna
Genom att förhålla sig passiv till eventuell ojämlikhet inom hälso- och sjukvården bidrar Per-Olof Jacobsson till att fördjupa klassklyftorna.
Som ordförande för hälso- och sjukvården har Per-Olof Jacobsson möjlighet att ta reda på om den gotländska hälso- och sjukvården verkligen ges på lika villkor, men han väljer att låta bli.
Det är jag fortsatt djupt kritisk till. Att säkra att hälso- och sjukvård faktiskt ges på lika villkor borde vara den primära uppgiften för en ordförande!