Ökar vinsterna och delar företag
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men i stället för detta ska regeringen Reinfeldt nu satsa 4000 miljoner på att öka vinsterna i ett antal tjänstebranscher som bilverkstäder, frisörer, krogar. Man säger att syftet är att skapa nya jobb, minska skattefusket och att man särskilt ska gynna okvalificerad arbetskraft. Man vill därför sänka arbetsgivaravgifterna i dessa branscher med motsvarande cirka 15 procent av lönekostnaden. Metoden för detta är att sänka arbetsgivaravgifterna till staten.
Men här visar regeringen igen sin okunskap för det är inte några okvalificerade jobb det gäller. Den tiden är förbi (om den ens har funnits) när vem som helst kunde hoppa in och framgångsrikt skruva på bilarna.
Amatörer kan inte laga bilen
Byta vinterdäck kan väl de flesta, men det kan vi göra bara en gång per år. Numera är bilarna proppade med datorer. En bilmekaniker har lång utbildning och samma sak gäller även frisörer och många yrkesgrupper i de andra sektorerna. Vem vill ha sin bil lagad av en ren amatör eller få sin kalufs tilltufsad. Inte ens statsministern skulle väl våga det!
Mycket av de här branschjobben gäller ju inte heller som regeringen påstår hushållen utan företagens tjänstebilar, försäkringsbolagens betalda reparationer, tjänsteresor på hotell och företags representation på krogen. Hade man velat stödja hushållen kunde man ha ökat till exempel lunchsubventionerna.
Regeringen själv hävdar att det blir nya jobb som kommer att kosta 250000 kronor per styck. Ett i sig enormt belopp särskilt. Jag tror också att det är mer sannolikt att årskostnaden blir 500000 eller kanske en miljon kronor. Därför ett ett oerhört dyrbart sätt att skapa konstlade jobb.
Inom EU har man på försök i ett antal länder testat liknade modeller. EUs egen utvärdering är att det inte blev lägre priser för konsumenterna eller fler jobb - bara högre vinster för företagen. Det är vidare EU som sätter krav och bestämmer om och hur riksdagens majoritet ska få genomföra skatteändringen. Men EU:s logik är minst sagt underlig.
Å ena sidan säger EU att det på kort sikt inte blir några effekter på sysselsättning etcetera utan bara kanske på lång sikt. Å andra sidan säger EU att man accepterar ett försök i Sverige eftersom det är ett kortsiktigt försök. Här saknas all logik eller kanske logiken är att man accepterar ett kortare meningslöst försök? Kanske för att regeringen bönat och bett i Bryssel.
Stolleprov
Lika snurrigt är att EU kräver att avgiftssänkningen inte får gälla företag med över 250 anställda. Därför kommer alla företag i branscherna att undvika att växa över den gränsen och massuppdelning kommer att ske av de större företagen i konstgjorda dotterföretag. Maken till stolleprov har väl sällan skådats. Inte ens Malta eller något annat lilleputtland skulle klara sig med sådana regler. Och vad tror de nu om oss i Kina?
Vi behöver också i tjänstesektorerna ha stora växande högproduktiva företag med bra lönebetalningsförmåga och med styrka till forskning och innovationer. Regeringens pratministrar brukar ständigt hävda behovet av att utländska starka företag etablerar sig här. Nu inför man i stället en ättestupa.
Vem vill nu etablera sig här? EUs regler kommer nog att ge affärsjurister massor av jobb i form av skenuppdelningar av företag som, men maken till improduktiv verksamhet får man leta efter. Är det sådana nya jobb regeringen syftar till?
På pottkanten
Många löntagare hamnar nu på pottkanten. I decennier har man inpräntat i medlemmarna att i löneutrymmet ska ALLT inräknas det vill säga arbetsgivaravgifter, semestrar, pensioner etcetera. Man har hållit igen lönerna när arbetsgivaravgifterna höjdes, men nu ska ju avgifterna sänkas.
All logik säger att detta ökar löneutrymmet och att det gör det i några branscher. Vi riskerar en verklig cirkus de närmaste åren i de lokala lönevarven. Sådana brukar sluta med att kostnaderna ökar generellt i ekonomin och väcker riksbankens vrede.
När det i vår kommer ett förslag från regeringen om sådana här lägre arbetsgivaravgifter måste vi konsumenter agera i vårt eget intresse. Om effekterna blir som i andra EU länder blir det ju annars bara högre vinster i företagen.
Därför ska vi skjuta upp våra inköp av tjänster så länge det går! Och sen sätta hårt mot hårt och kräva lägre priser för alla de servicetjänster som vi vet har fått lägre avgifter - kanske särskilt mot bilverkstäderna där kostnaderna för service ofta innebär stora engångsbelopp!