Oljeberoendet gör oss fåniga och giriga
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Lösningen må låta marknadsekonomiskt genial. Bristen på olja leder till höga priser, varför inte öka utbudet? Men det stora problemet är inte bristen på olja utan beroendet av den. Det är det beroendet som får USA:s president att två gånger i år åka till Saudiarabien för att vädja om sänkta oljepriser. Ett beroende som sätter hela världsekonomin i gungning så fort någon vrider åt kranen.
En av vårens mest omdebatterade politiska förslag i USA handlar om "en sommar utan bensinskatt". Den republikanske presidentkandidaten John McCain stöder idén. Ekonomer har enhälligt dömt ut förslaget som valfläsk och simpelt bondfångeri. Tidigare försök att tillfälligt plocka bort bensinskatten ger dem rätt. Effekten blir antingen så liten att den inte gör någon reell skillnad i konsumentens plånbok. Eller så stiger efterfrågan så pass att priserna inte sjunker. Den stora vinnaren är oljebolagen.
Så länge världen inte minskar sitt beroende av olja kommer vi med jämna mellanrum vakna upp till oljekriser, människor kommer se sina löneökningar försvinna ner i bensintanken och terrornätverk i mellanöstern har en trygg kassako. Det var väl inte riktigt så det var tänkt?