Om jobben, kalken och vattnet

Kalken som bryts på norra Gotland är livsviktig för svensk industri. Både pappers- och ståltillverkning kräver kalk. Politikerna som fattar besluten kan inte luta sig mot bara ett särintresse. De måste se till hela sammanhanget. Inte gör det beslutet lättare, skriver Wera Svensson.

Kalken som bryts på norra Gotland är livsviktig för svensk industri. Både pappers- och ståltillverkning kräver kalk. Politikerna som fattar besluten kan inte luta sig mot bara ett särintresse. De måste se till hela sammanhanget. Inte gör det beslutet lättare, skriver Wera Svensson.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-09-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"Hur kan vattnet offras för 60 jobb?" Utropade en miljövän, eller var det kommunens utredare. Hur enkelt är det inte för den som bara behöver se till en sida av ett problem.
Man skulle också kunna fråga: "Hur kan politikerna offra 60 produktiva jobb på Gotland, för att vi skall kunna fortsätta leva allt mer slösaktigt?" Det är ju inte så att norra Gotland är en öken, där folk får gå kilometervis efter vatten. Såna områden finns på jorden. Inte heller har befolkningen på norra Gotland ökat mycket drastiskt, så att vattnet inte räcker till.

Används för mycket vatten?
Sanningen är att vi kräver allt mer färskvatten. Flitigt duschande, allt fler trädgårdspooler, biltvätt och golfbanor. Modernt liv kräver mycket vatten. Och modernt sätt att ta hand om avloppsvattnet är att spola det ut i Östersjön. Konstigt då att vårt grundvatten tar slut.
Förr har det funnits ett kretslopp inom ön. Det vatten som användes återfördes till marken, där det renades och åter blev grundvatten. Sköter man det så, behövs inte särskilt mycket grundvatten för människors verkliga behov. Får man inte alls ifrågasätta den moderna vattenanvändningen? Behövs verkligen pooler på en ö där de flesta(!) bara har några kilometer att cykla till havet och fina badstränder.
Eva Bofride i Gotlänningen jämför med Nimbus. Där kommer också många att förlora jobbet. Ändå är det inte riktigt jämförbart. Båtarna som Nimbus tillverkar är trevliga fritidssysselsättningar för dem som har råd med sånt. Men de är inte livsviktiga för någon. Kalken som bryts på norra Gotland är livsviktig för svensk industri. Både pappers- och ståltillverkning kräver kalk.

Tekniken löser inte allt
Visst kan man påstå att tekniken löser alla problem. Säg till Tekniken så kommer den med färjor som drivs på miljövänligt bränsle och gör 40-45 knop. Det påstår centerpartisten Åke Kahlbom i GT. Eller beställ av Tekniken stål- och papperstillverkning som inte kräver kalk. Är det meningsfullt att fortsätta en sån diskussion?
Egentligen är det här en fråga som skulle lämpa sig för en kommunal folkomröstning. De intressen som uttalar sig är så totalt motstridiga. Det skulle vara bra om alla gotlänningar fick tänka igenom ordentligt vad vi egentligen vill med den här ön. Vi kan sträva efter ett Mallorca i Östersjön, tillrättalagt för turismen. Eller en livskraftig region där människor lever och arbetar på de villkor som vår ö ger.

Se till hela sammanhanget
Somliga tycks aldrig ha reflekterat över att människans hela tillvaro på jorden har betytt omvandling av naturen. På Island högg man en gång ner all skog. Den har aldrig kommit tillbaka, men visst går det att leva på Island. Vi kan inte som räven ingå i det naturliga kretsloppet. Vi måste skapa vår livsmiljö och vi måste ta ansvar för den.
Därför kan politikerna som fattar besluten inte luta sig mot bara ett särintresse. De måste se till hela sammanhanget. Inte gör det beslutet lättare.
Läs mer om