Onödigt högljutt tänkande

Gotland2007-08-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I helgen är det konferens på statsministerns rekreationsbostad Harpsund. Regeringen ska träffas och slutförhandla höstbudgeten.Tankarna går till hur det såg ut när socialdemokraterna och samarbetspartierna, miljöpartiet och vänsterpartiet, gjorde samma sak. Bilden är fylld av kontraster. Då förhandlades det på natten och partierna kallade varandra fula saker - inte allt för sällan på landets debattsidor. Miljöpartiet ville inte godkänna budgeten om inte den tillfälliga lagen om flyktingamnesti infördes. Spritskatt, koldioxidbekämpning och elskatt var också tvistefrågor.Spörsmål nu är fastighetsskatten och finansiering av skattesänkningar. Ytterligare karensdag i sjukersättningen diskuteras, verksamhetsminskningar och besparing på försvarsbudgeten likaså. Men nu uttalas inga fula ord, ibland dock något hårda ord mellan departement snarare än mellan partier.Man bör notera att finansdepartementet är alla andra departements mardröm. Det vill ha budgetbalans, de andra vill genomföra ofta kostsamma reformer. Det har historiskt inte varit någon skillnad om det är ett eller fler partier som har regeringsmakten. Men - och detta är ett stort men - ibland kan man undra vad de borgerliga håller på med. De är visserligen ganska nya på att budgetförhandla och är kanske inte fullt så samspelta som de framställde sig i valrörelsen. Men något bör de ju ha lärt sig. Till exempel att inte tänka högt.Extra karensdag
Ett exempel på onödigt högljutt tänkande är en extra karensdag i sjukförsäkringen. Det blir förmodligen inget av den men det förstärker bilden av den borgerliga regeringen som fördelningspolitiskt njugg. Den tar från den sjuke och ger till den arbetsföre. Det är fulltständigt nödvändigt att minska antalet bidragsberoende och få ner kostnaderna för transfereringssystemet. Men det görs inte bäst genom att lägga till ytterligare en karensdag - det skulle förmodligen inte leda till mindre antal sjukskrivningar.När finansministern säger att besparingar på försvaret bör genomföras utan att - som det verkar - tala med sin parti- och regeringskollega försvarsministern framstår kommunikationen i regeringen som märkligt dålig.I helgen träffas alla statsråd för att prata budget. I princip är det så att den framförhandlas av partiledarna och resten av ministrarna - partifolket får bara acceptera resultatet. Och det hade kanske varit en idé att börja från andra hållet: Träffas på Harpsund och prata igenom vad varje fackminister vill göra - och vad man kan spara på. Och på så sätt sluppit högljutt funderande ministrar i medierna. Om det nu inte är så att tänkandet ingår i en plan om att försäkra sig om att delar av regeringen ska vara "bad cop" och sen får statsministern alltid framstå som "the good cop". Inte otänkbart - men förmodligen rätt dumt om man planerar att ha en chans i valet 2010.
Läs mer om