Öns bilister känner sig trängda

På de flesta av våra nuvarande 90-vägar sänks farten till 80 kilometer i timmen. Vägverket har goda argument för det här. Våra vägar är inte säkra nog. All statistik säger att antalet svåra olyckor hänger direkt ihop med hur fort man kör. Till detta kommer parkeringsavgifter i Visby. Öns bilister känner sig trängda, konstaterar Wera Svensson.

På de flesta av våra nuvarande 90-vägar sänks farten till 80 kilometer i timmen. Vägverket har goda argument för det här. Våra vägar är inte säkra nog. All statistik säger att antalet svåra olyckor hänger direkt ihop med hur fort man kör. Till detta kommer parkeringsavgifter i Visby. Öns bilister känner sig trängda, konstaterar Wera Svensson.

Foto: Söderlund Tommy

Gotland2009-10-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Bilisterna känner sig trängda just nu. Landets näst starkaste påtryckningsgrupp. Det blir intressant att se hur matchen slutar. Vägverket kommer med stora förändringar av (den tillåtna) hastigheten på våra vägar. Kommunen vill inför parkeringsavgifter i Visby. Mycket på en gång.
Gotlands länsvägar har inte alls den standard som krävs för att man skall få köra med högsta hastighet, 90 kilometer i timmen. De är inte tillräckligt breda. Det är inte tillräckligt röjt längs vägen. Det saknas tydliga mittmarkeringar, helst borde det vara räcken. Egentligen är det nästan bara vägbiten från Vibble till Tofta som duger, med nöd och näppe. På de flesta av våra nuvarande 90-vägar sänks farten till 80 kilometer i timmen.

Farten dödar
Vägverket har goda argument för det här. Våra vägar är som sagt inte säkra nog. All statistik säger att antalet svåra olyckor hänger direkt ihop med hur fort man kör. Den som har ansvar för trafiken måste naturligtvis arbeta för att ingen skall skadas eller dödas på vägarna.
Så handlar det om trafikrytm. Avstånden är små på Gotland. Folk bor längs vägarna. Det har lett till allt fler snuttar med sänkt hastighet. En ryckighet som inte gläder någon. Lägre men jämnare fart borde vara bättre!
Tillväxt Gotland förklarar glatt: rusta upp vägarna i stället för att sänka hastigheten. De vet tydligen inte att våra vägar på Gotland kräver upprustning för runt 250 miljoner kronor för att hålla den standard som krävs för de hastigheter som nu föreslås. Det lär ta några år att klara bara det.
Att köra fort tycks vara ett nöje för många. Skulle man inte kunna ägna sig åt det på särskilt inhägnade banor, där man bara riskerar sitt eget liv? Den som ständigt måste köra om varenda bilist han ser framför sig, nog är det en omogen pojke eller flicka. Det är sällan gotlänningen kör mer än tre mil. Då förlorar han drygt två minuter på att hålla 80 i stället för 90 kilometer i timmen. På de fem milen från Fårösund till Visby fyra minuter.

Parkeringsavgifter i innerstan
Tekniska nämndens ledamöter har fått brev från en turistföretagare i Visby. Han vill inte ha parkeringsavgifter i innerstan. Det ville inte Jan Lundgren heller för fem, sex år sen, när nämnden hade ett enigt förslag. Han vågade inte utmana bilisterna.
Kommunen har förlorat åtskilliga tiotals miljoner kronor på den populistiska fegheten. Och ingen fattig har vunnit något. Varför är det självklart att privata bilar gratis skall belamra det gemensamma gaturummet?
Det som stör mig i det här brevet är att människan förutsätts endast förekomma tillsammans med bil. Som snäcka inte kan existera utan hus. Vill vi ha fler turister, fler som handlar i innerstan, då måste vi räkna med fler bilar. "Att höja avgiften för att få bort bilar och därmed besökare är inte en lösning...", skriver han. Detta är ju nonsens.

Trängas med bilar
Människor trivs mycket bättre i Visbys smala gator, om de inte behöver trängas med bilar. På de stora parkeringsytorna utanför muren blir det avgift liksom på alla andra håll i landet. Ingen turist blir förvånad över det.
Till sist en hälsning till Henry Lindkvist: det är inte bara idrotten och Facket som jag har utmanat under de år jag fått delta i den offentliga debatten i Gotlands Folkblad. Tänk på miljövännerna och feministerna och kärnkraftskramarna! Men - läser du hellre snälla utläggningar om ditt och datt, utan några utmaningar?
Läs mer om