Orimligt ansvar för sanering

Gotland2009-05-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Producentansvar blev ett ord på modet för några år sedan när alla som tillverkar förpackningar och miljöfarliga saker av olika slag även fick ett ansvar för att se till att produkterna togs om hand när de var uttjänta. Föredömligt, även om förpackningstillverkarna även borde ha ett ansvar att se till att vissa förpackningar går att öppna.
Men ordet producentansvar får en helt annan innebörd när man följer myndigheternas fullkomliga krossande av en oskyldig arvinge till en gammal brädgård på Gotland.
Sylve Jakobsson har under sju år levt med hotet om att tvingas betala som mest 11 miljoner kronor i vite för föroreningar som hans farfars brors företag förorsakat. Det var en fullt laglig verksamhet på den tiden, att kreosot var ett farligt ämne blev man varse med tiden och nu är alltså frågan vem som skulle betala saneringen av marken. Åratal efter att verksamheten lagts ner.

Naturvårdsverket och miljö- och hälsoskyddsnämnden i Gotlands kommun har prövat om producentansvaret kan åläggas Sylve Jakobsson. Trots att han var ett barn när "brottet" begicks och aldrig haft med verksamheten att göra mer än att fick ärva fastigheten.
Nej, det är såklart inte rimligt och det var ju skönt att Miljödomstolen också kom fram till denna slutsats.
Nu är frågan om kommunen på uppmaning av Naturvårdsverket tänker överklaga beslutet. Om kommunen har minsta fingertoppskänsla vägrar man driva denna fråga vidare med motiveringen att man har fått frågan prövad och att det inte är värt att driva en privatperson i döden för en obegriplig och omänsklig princip.
Läs mer om