OS i Kina får inte hindra oss

Gotland2008-07-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är svårt att att finna ett enskilt dokument som betytt mer för mänsklighetens utveckling än FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från 1948.
Det är en deklaration, ingen konvention eller traktat, och alltså inte rättsligt bindande för staterna. Ingen stat röstade emot den, men dåvarande östblocket lade ner sina röster.
Ändå är den närvarande när regeringar ska fatta viktiga beslut som påverkar medborgarnas fri- och rättigheter, om inte annat som ett dåligt samvete för beslutsfattarna. Den fungerar som ett universellt rättesnöre som idag få ifrågasätter.
I princip, vill säga. I praktiken är det si och så med efterlevnaden.
Stora stater, som till exempel Kina, Ryssland och USA, syndar i regel mest. Små stater, som till exempel Serbien kan också begå grova brott. Även välartade länder som Sverige bryter ibland mot grundläggande principer i rättighetsförklaringen och den konvention om medborgerliga och politiska rättigheter som antogs 20 år efter deklarationen.
När den borgerliga regeringen och dess stödtrupper i riksdagen driver igenom en lag som ger en statlig myndighet en i princip oinskränkt rätt att snoka i medborgarnas korrespondens på nätet utan vare sig misstankar eller domstolsbeslut, strider detta uppenbart mot paragraf 12 i förklaringen: "Ingen må utsättas för godtyckliga ingripanden ifråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens".

Försämrad respekt
I samma veva beslöt den amerikanska kongressen på president Bushs förslag att IT-operatörer som röjer användarnas korrespondens för myndigheterna ska få åtalsimmunitet. Det betyder att de inte ska straffas enligt de lagar om skydd för sådan korrespondens som kongressen själv beslutat. Kongressen slår knut på sig själv i sin iver att inte framstå som mjuk i "kriget mot terrorismen".
Överhuvudtaget har respekten för de mänskliga rättigheterna kraftigt försämrats efter den elfte september 2001. USA har under Bush varit det dåliga föredömet som dragit annars skötsamma länder med sig på ökad övervakning, godtyckliga frihetsberövanden och så vidare. Och gett diktaturerna alibi för att ytterligare kväva de mänskliga rättigheterna i sina länder.
Bin Ladin måste le i sin grotta eller himmel. Det var ju just detta han ville uppnå: att undergräva den förhatliga västerländska demokratin.
Eleanor Roosevelt, hustru till president Franklin D. Roosevelt och sedan FN-delegat under president Harry Truman och huvudansvarig för arbetet med förklaringen, skulle ha skämts om hon sett hur lättvindigt USA hanterar de principer landet gick i bräschen för för 60 år sedan.

Kränker alla rättigheter
Om några veckor drar OS i Peking i gång. Även om mycket blivit bättre i Kina på senare år, kränker den kinesiska regimen i stort sett alla rättigheter i förklaringen.
De kinesiska medborgarna åternjuter varken medborgerliga eller politiska rättigheter, yttrandefriheten är begränsad till vad regimen betraktar som ofarlig kritik och godtyckliga arresteringar och försvinnanden hör till vardagen.
Minoriteternas rättigheter kränks systematiskt i Tibet och på andra håll i landet. Internationellt kopplas kinesiska affärsintressen allt oftare ihop med regimer som förtrycker sin befolkning, till exempel i Sudan, och i FN börjar Kina agera som skyddsmakt för urspårade ledare som till exempel Mugabe i Zimbabwe.
Perfekt genomförda OS-arrangemang och ekonomiska framsteg får inte blända oss. Glansfulla olympiska spel stärker regimen i Peking, förändrar den inte automatiskt.
Tar vi inte chansen att påverka Kina idag, kan det bli mycket svårare i morgon när Kina vuxit sig ännu starkare, ekonomiskt och politiskt.
Läs mer om