Östersjötorget - global oas
Ideella krafter krävs för att världen skall bli mera rättvis, skriver Lennart Lindgren. Foto: Krister Nordin/GT-arkiv
Foto: Krister Nordin
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sannolikt skall man inte hindra tillväxten. Men kanske tänka igenom ett och annat för att behålla intresse och respekt för denna viktiga demokratiska vecka. För demokratisk är den i grunden. Det är politiken som format veckan och så måste det förbli.
En arena under en sommarvecka då politikerna kan nå ut med sina budskap och möta intresseorganisationer, näringsliv och väljare. En vecka då media har möjlighet att spegla trender i vårt samhälle. En vecka då människor har tid att lyssna och reflektera. En unik demokrativecka som inte får förflackas.
Dyrt att delta
Den risk som i år börjat uppenbara sig är kommersialiseringen. En oro som uttryckts av såväl partiledare som intresseorganisationer. På många ställen har det blivit orimligt dyrt att delta. Vissa utnyttjar situationen skrupulöst. Det måste kommunen omgående ta tag i. Kom ihåg vad Heidenstam skrev en gång: Det är skam, det är fläck på Sveriges baner, att medborgarrätt heter pengar.
För en del år sedan ansågs veckan något jippobetonad. De kommentarerna har i stort sett försvunnit. Innehållet i arrangemangen har successivt blivit imponerande seriöst och intressant. Själv är jag frustrerad över allt jag inte hinner med, allt intressant som jag missar.
Alltfler har insett att veckan ger unik påfyllning av kunskap och insikt. Fryshusets Anders Carlberg berättade att han tagit hit 70 medarbetare, eftersom Almedalsveckan är den bästa och billigaste fortbildningen han kan ge sin personal. Allt fler tycks ha upptäckt detta.
Därmed kommer kanske utvärderingen att visa att de flesta är nöjda trots veckans omfång. En önskan dock: strukturera programtidningen så att den blir överblickbar. Nu är den onjutbar.
Imponerande klimatinriktning
I år har det skett flera intressanta inbrytningar i programmet. Tydligast klimatfrågan. Nästan 20 procent av hela programutbudet har haft en klimatinriktning. Imponerande.
Det borde ge ytterligare råg i ryggen för det svenska ordförandeskapet att inför Köpenhamn förmå EU att skärpa kraven på utsläpp av växthusgaser. För att därmed få med USA och andra länder i en solidarisk och konkret plan för att rädda världen undan en klimatkatastrof.
Den andra trenden är kulturen. Ett utflöde, säkert, av Kulturutredningen som inspirerat till en bred debatt under höst-vinter-vår. Intressanta kultursamtal har förts på flera arenor denna vecka, bland annat i Botaniska trädgården och på Länsteatern. Det har talats om att kulturen borde bli en valfråga. Men då krävs att partierna också pratar pengar och prioriteringar, mer än vad som hittills skett.
En viktig trend sedan flera år är Östersjötorget. Denna globala oas där ideella organisationer visar att det går att göra skillnad. Att ideella krafter krävs för att världen skall blir mera rättvis och vårt tänkande mera solidariskt. Uppmärksamheten från media har dock varit minimal, trots att det är här de stora och viktiga frågorna belyses.
Trots att de politiska ungdomsförbunden här talar om globala frågor som komplement till Almedalsscenen. Media tjusas mera av de dagsaktuella frågorna och de kända namnen.
Inser inte att de stora förändringarna i vår värld alltid börjar på den folkliga nivån, långt från aktuellt strålkastarljus.
Här kan Almedalsveckan göra skillnad om denna del av veckan får ökat utrymme. Då blir Almedalsveckan intressant för envar och verkligt demokratisk.