Otydlighetens vänsterstrategi

Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Gotland2008-06-11 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vänsterpartiet gör ofta utmärkta analyser. Deras konstaterande att väljarna uppfattat dem som otydliga och negativa, flitiga i riksdagen - men osynliga i samhällsdebatten, rymmer mer insikt än de flesta riksdagspartier brukar bjuda på. Likaså konstaterandet att löften om en betygslös skola eller sex timmar lång arbetsdag inte kommer att locka tillbaka alla de väljare som la sin röst på partiet på 1990-talet. Nej det är inte analysen det är fel på. Utan lösningen.
Under vänsterpartiets kongress i helgen stod inte politiken i fokus, utan framtidsstrategierna. Vänsterpartiet ska bli ett gladare parti, ett parti som lyssnar på väljarna. Det är en välkommen och nödvändig förändring som partiet genomgår.

Moderaternas förvandling
Det nya gardet interna makthavare är mellan 30 och 40 år och har studerat såväl framgångsrika vänsterpartier i Europa som de svenska moderaternas förvandling.
Det ser ut att vara upplagt för succé - men vänsterpartiet är vänsterpartiet. Politik må till stor del handla om förpackning men det snygga paketet kan inte vara tomt. Tyvärr gavs få besked om partiets framtida politik. Det är trots allt politiken som lockat väljare till framgångsrika europeiska vänsterpartier. Också moderaternas förvandling innebar en rejäl genomarbetning av det politiska innehållet. Vänsterpartiet har däremot förlorat väljare som inte "vågar" rösta på partiet; Man vet inte vad man får.
När riksdagsledamot Josefin Brink, av många ansedd som Lars Ohlys efterträdare, fick frågan i Sveriges Radio P1 om vad "det nya" faktiskt innebar rent politiskt svarade hon: "Idén är ju förstås att fokusera och utveckla politiken på de områden som är viktiga kärnområden för oss och för våra väljare. Det är välfärdspolitiken. Vi behöver utveckla välfärdspolitiken. Jag tror att vi behöver tala betydligt mycket mer om kvalitet och innehåll och demokratisering i välfärden." Det låter varken särskilt nytt, tydligt eller radikalt.
Kongressen sa på lördagen nej till att gå till val på en gemensam valplattform med socialdemokraterna och miljöpartiet inför nästa riksdagsval. Därmed är möjligheten att få ett tydligt vänsterregeringsalternativ stängd. Åtminstone för en heltäckande valplattform. Partiledare Lars Ohly säger sig fortfarande vara öppen för att diskutera "gemensamma initiativ i, i princip alla frågor". Vad en sådan position innebär i praktiken är svårt att avgöra.

Tvingas att kompromissa
Vänsterpartiet har mycket riktigt insett att en gemensam valplattform skulle tvinga dem att kompromissa i förväg om en politik utan att veta hur deras parlamentariska stöd ser ut efter valet. Demokratisk inställning kan man tycka. Eller otydligt och osäkert. Det visar dessutom på en ganska osympatisk inställning till samarbete.
Läs mer om