Övergrepp mot arbetssökande och anställda
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sverige har länge legat i framkant ifråga om arbetsrätt. Numera släpar vi efter. I Finland finns lagstiftning för att skydda arbetstagares integritet. I Norge finns lagstiftning, som reglerar vilka frågor som får ställas vid en arbetsintervju. Båda delar saknas i stort sett i Sverige. Det som finns att luta sig mot är i så fall ILO:s regelverk samt Europakonventionen. Ändå är skyddet svagt.
Allra mest utsatt är du som arbetssökande, där du kan få utstå såväl hälsotester som ytterst privata frågor för att platsa som anställd. Du kan tvingas redogöra för i princip hela ditt privatliv och i slutändan sållas bort. Så länge arbetsgivaren sedan kan hänvisa till en saklig grund (för att mörka den egentliga orsaken) för att sålla bort dig är du så gott som chanslös i en tvist.
Det som är riktigt skrämmande är att vissa arbetsgivare använder kontrollen av sina arbetstagare som en "konkurrensfördel". Man visar på att man har koll på läget genom att tvinga människor att blotta sig innan de föräras ett arbete. Som tur är har man nu tillsatt en utredning för att se över skyddet för såväl arbetstagare som arbetssökande.
Fastän det på vissa områden finns lagstiftning (PuL med flera) lämnas ändå utrymme för godtycke. Detta gäller till exempel ifråga om avlyssning av arbetstagare, som arbetar med telemarketing.
Där kan arbetsgivaren i stort sett obehindrat övervaka dina samtal med kunder för att mäta hur duktig du är, så länge det sker inom rimliga gränser. Vad som kan anses rimligt är emellertid inte definierat och en arbetstagares minsta steg kan därför kartläggas så länge ingen opponerar sig. Att som arbetstagare opponera sig och sannolikt riskera sitt arbete känns förmodligen fjärran för de flesta. Tyvärr.
Samhällsklimatet hårdnar och det är inte svårt att gissa sig till, att en del arbetsgivare framgent kommer att pressa sina anställda ännu hårdare. I ännu större utsträckning ägna sig åt exakta mätningar av prestationer, begära registerutdrag över sjukdomshistorik.
Fler och fler kommer att sållas bort på osakliga grunder och arbetsmarknaden kommer att bli otrygg mark att vistas på.
Jag har stora förhoppningar på den utredning om arbetstagares och arbetssökandes personliga integritet, som nu pågår. De övergrepp som pågår på svensk arbetsmarknad måste upphöra!