På väg mot en bättre a-kassa?
Foto: No Byline
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Därför var det med glädje som man kunde konstatera en stor portion självkritik när centerpartiet i fredags presenterade en rad nya förslag på just detta område. Effekterna av de sänkta ersättningarna syns extra tydligt i krisens spår. Många kommer få svårt att klara sitt uppehälle och därför bör man, enligt partiet, höja a-kassan under de första månadernas arbetslöshet. Ett sympatiskt förslag, men betydligt bättre vore att istället göra en generell höjning av taket i försäkringen.
Den idé som centerpartiet utgår från, som också varit regeringens utgångspunkt, är att a-kassan ska vara en omställningsförsäkring och inte en livstidsförsörjning. Höga ersättningsnivåer, 80 procent, ska göra övergången tryggare i början men efter ett tag trappas ersättningen sakta ner.
Så fungerar det för de med lägst inkomster, men med ett tak för inkomster över 18 700 kronor får de flesta en betydligt lägre procentuell ersättning. En tillfällig höjning för de första månadernas arbetslöshet skulle minska problemet, men att höja taket vore mindre krångligt och dessutom rätt logiskt då det inte justerats uppåt på många år.
Nu är det inte enbart a-kassan som centerpartiet vill ändra på. Även arbetsrätten har omprövats, med en uppluckring av LAS som förslag. Som ett rent sammanträffande presenterades förslaget bara dagen efter att huvudförhandlingarna mellan fack och arbetsgivare brutit samman.
Även om det inte sägs rakt ut kan a-kassan mycket väl bidragit till sammanbrottet. Turordningsregler, uppsägningstider och annan anställningstrygghet är i hög grad länkade till arbetslöshetsförsäkringen. Ju lägre ersättning vid arbetslöshet, ju högre krav på trygga anställningar.
Regeringen har hittills valt att hålla på en stel arbetsrätt i lag men med lägre ersättningsnivåer i arbetslöshetsförsäkringen. Säkerligen ett strategiskt drag då arbetsrätten länge varit en helig ko för arbetarrörelsen. På senare tid har dock det motståndet luckrats upp, inte minst av LO-ordföranden Lundby-Wedin.
En flexiblare arbetsmarknad skulle göra det lättare att anpassa personal efter behov och underlätta för yngre personer att komma i arbete. Med en stabilare a-kassa skulle även fackföreningarna kunna gå med på sådana förändringar.