Pengar kvar på Gotland - ett steg i rätt riktning

Det här är arkitekternas egen vision av hur man vill bygga på Furillen.

Det här är arkitekternas egen vision av hur man vill bygga på Furillen.

Foto: Bildmontage

Gotland2007-10-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag har deltagit i budgetberedningen som varit samlad på Fårö under veckan. Det är mycket givande, men också jobbiga dagar. Som vanligt så ser det ganska kärvt ut med ekonomin i Gotlands kommun. Inget nytt under solen med andra ord.
Det som känns lite nytt är effekterna av den kommunala fastighetsavgiften som skall ersätta den gamla förhatliga fastighetsskatten. Den nya kommunala avgiften kommer att införas 2008, och för Gotlands del får det inga direkta skattekonsekvenser första året. Men för 2009 och framöver kommer indexuppräkningen, som är fastlagd till 2 procent, helt att tillföras respektive kommun. För Gotlands del ger det 8-10 miljoner för 2009 och sen en årlig tillväxt på cirka 5 miljoner i ökade skatteintäkter.
Äntligen stannar alltså del av fritidsfastigheternas avgifter på Gotland, det känns som ett stort steg i rätt riktning!

Furillen
En privat arkitektfirma har nu etablerat sig på Furillen. Konceptet bygger på en lugn och kreativ miljö där medarbetarna under perioder bor och jobbar mera ostört än i sin vanliga arbetsmiljö.
Detta är ett nytt fenomen med externa arbetsplatser som jag tror kan utvecklas till något stort för Gotland framöver. Det finns signaler på att denna etablering kommer att följas av flera liknande företag på Furillen. Ett utmärkt sätt att skapa utveckling och tillväxt där vi på ett konkret sätt kan dra fördel av Gotlands unika miljö.

Budgetpropositionen
Christer Engelhardt skriver i en kommentar till regeringens budgetproposition att den är "oansvarig". Ingenting kunde vara mera fel än det påståendet. Regeringens budget är väldigt stram och man redovisar ett rekordöverskott på hela 100 miljarder kronor för nästa år. Och det skall man göra under en högkonjunktur för att ha lite reserver när lågkonjunkturen kommer och för att inte spä på inflationsbrasan. Stigande inflation leder till stigande räntor som drabbar till exempel alla med bostadslån hårt.
Att orka stå emot trycket på ökade statliga utgifter under en högkonjunktur när det finns pengar i kassan, det är att föra en ansvarig politik det!

Klassikern
Det är aldrig för sent! Det tänker jag varje gång jag träffar Bengt Hallgren (c) från Stenkumla. Han har aldrig idrottat i hela sitt liv fram tills han blev 50 år. I lördags, vid 62 års ålder, fullföljde han sin tionde klassiker i rad när han sprang i mål på Lidingöloppet
En storartad bedrift som gör att han är bland de främsta i Sverige genom tiderna som fullföljt flest klassiker i rad. Jag lyfter på hatten och bockar för detta motionsfenomen.
Läs mer om