Pinsamt principlöst utnämnande
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Inget märkligt med det, kan man tycka. Mikael Odenberg uppfyller regeringens kravprofil och kan säkert bli en kompetent verkschef.
Och för regeringen - inte minst för försvarsminister Sten Tolgfors - innebär utnämningen onekligen en huvudvärk mindre. Den som har hängt med i försvarspolitiken under hösten har inte kunnat undgå att se hur Odenberg följt Tolgfors som en mörk skugga, ständigt redo med förklenande ord om sin efterträdare.
Mikael Odenberg slipper vara arbetslös. Svenska kraftnät får en chef. Regeringen är nöjd. Allt är till belåtenhet. Eller?
Det är trist att komma med kritik mitt i förnöjsamheten, men här är det läge att påminna allianspartierna om något de verkar ha glömt: löftet om en ny utnämningspolitik.
Före valet presenterade den borgerliga alliansen dokumentet som kallades "Att bryta den socialdemokratiska makthegemonin", med ett detaljerat förslag till hur utnämningspolitiken skulle förändras.
Där står att "alla lediga tjänster till ledande befattningar inom staten ska utannonseras". Dessutom fastslås att "inga utnämningar bör göras utan att berört riksdagsutskott erbjudits att hålla en utfrågning" med personen i fråga. Klara, tydliga besked.
Men hittills har bara ett fåtal topptjänster utannonserats. Och nu tycks regeringen vara nöjd med att det upprättas kravprofiler innan lediga tjänster tillsätts - ett krav som fanns också i den förra regeringens chefspolicy. Regeringen kan naturligtvis hävda att den följer de existerande reglerna, men principlösheten är pinsam.