Politiska morötter och piskor

Gotland2007-12-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Klimatsmart? Det finns tester i snart sagt varje tidning och på deras webbplats. Reser man mycket - med bil eller ännu värre flyg - är man allt annat än klimatsmart.
Miljöbilar är trendigt. I Los Angeles finns det så kallade "car pool lane", alltså samåkningsfiler. För ett par år sedan delades det ut nästan hundratusen dekaler till miljöbilar som gav föraren tillåtelse att köra i dessa filer även om man var ensam i bilen. Dessa miljöbilar kostar på andrahandsmarkanden i dag närmare 40 000 kronor mer än en likadan bil utan dekal.
Det finns medel att styra människor till rätt beteende. Dels finns morötter - som i Los Angeles där den är att slippa trängas i bilköerna. Det finns också piskor, oftast i form av skatter på miljöfarliga saker som bensin.
På Dagens Nyheters debattsida ställde i veckan de fyra borgerliga partiledarna krav på att övriga EU ska ta ett större klimatansvar; de menade att Sverige går före.
Men självgodheten hos den borgerliga regeringen är något överdriven - visst Sverige har lyckats bryta sambandet mellan välståndsökning och ökade utsläpp av växthusgaser, men det finns andra länder som också går i rätt riktning.

Nytt protokoll
Fram till Lucia pågår FN:s klimatkonferens på Bali där förhoppningen är att länderna ska kunna skapa förutsättningar att bygga vidare på Kyotoprotokollet som går ut 2012. De lär inte komma hela vägen på Bali utan förmodligen kommer nästa internationella miljööverenskommelse att heta Köpenhamnsprotokollet och skrivas under 2009.
EU har dock ett väldigt stort ansvar - där har regeringen rätt. EU är ett av världens bäst fungerande samarbeten och har redan nu ett utsläppsrättsystem för växthusgaser. Även om dessa inte alltid följs som de borde och EU borde gå ännu längre i sin strävan mot ett hållbart system så är det ett av få samarbeten som faktiskt fungerar.
Den svenska regeringens företrädare skryter i sin debattartikel om att de satsar miljoner på klimatbistånd, hållbara städer och att de höjt koldioxidskatten. Men alla miljoner till trots så är det inte särskilt mycket pengar. Andra miljösatsningar har fått stryka på foten, såsom biologisk mångfald som fått sitt anslag överfört till Östersjösatsningar.
Än så länge kostar det för lite att smutsa ner miljön. Effekten kommer inte direkt till den enskilde nersmutsaren och därför måste miljön i än högre grad än i dag bli ett politiskt projekt. Det är bara staten och stater tillsammans som kan mildra klimathotet. Där har regeringen rätt - men om de gör tillräckligt är en annan fråga.
Läs mer om