Positiva signaler för ekonomin
Foto: Pawel Flato/SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vi har de senaste dagarna fått två positiva signaler om kommunernas ekonomi;
Även statsminister Reinfeldt har nu insett kommunernas behov av ytterligare statsbidrag och lovar mer pengar. Äntligen skulle jag vilja säga men ändock känner jag en viss oro eftersom han är tydlig med att det inte ska vara något allmänt tillskott. Riktade statsbidrag har alltid inneburit ökade krav och åtaganden som kostar mer pengar. För mig är det också ett tecken på att han inte litar på förtroendevalda ute i kommuner och landsting att vi utifrån de lokala förutsättningarna bäst kan avgöra hur pengarna gör bäst nytta för välfärden.
Den andra positiva ekonomisignalen kom från SKL som nu räknar upp prognosen för skatteintäkter vilket skulle göra några extra miljoner för oss på Gotland.
Om parkeringsavgifter kan man tycka mycket. Jag har själv uppskattat att det varit lättare att hitta p-platser i sommar och första timmen är ju faktiskt gratis.
Däremot tycker jag att det borde vara avgift även i innerstan.
En vinodlare i Sverige bör rimligen ha samma marknadsvillkor som andra europeiska odlare - det vill säga rätten att sälja sitt vin direkt till konsument under kontrollerade former. EU:s regler utgör inget hinder. Sverige kan göra undantag för gårdsförsäljning utan att riskera Systembolagets monopol i likhet med det finska systemet. Så tycker vi i centerpartiet men varför är så många andra partier tveksamma eller helt negativa? Det finns idag en ökande medvetenhet bland konsumenter och intresse för olika produkters ursprung. Att kunna besöka en gård där man odlar bär och frukt, förädlar dessa och där också kunna smaka och/eller köpa med sig produkter är ett viktigt inslag i arbetet med att utveckla besöksnäringen, inte minst på landsbygden. I grunden ser jag det som en företagarfråga - gårdsförsäljning kan skapa bättre förutsättningar för företagandet och för en levande landsbygd. Gårdsförsäljning kan bli ett viktigt inslag i det lokala näringslivet och även möta svenska konsumenters ökande efterfråga på närproducerat.
I maj rapporterade Sveriges Radios Ekot att "var fjärde dansk sugga hålls inspärrad i en box i hela sitt liv. De står så trångt att de inte kan vända sig och var femte sugga drabbas därmed av skavsår". Detta väckte helt naturligt upprörda känslor hos många av oss men nu rapporteras att det inte märkts nämnvärt på försäljningen av danskt griskött i butikerna, nog är det märkligt!
I tisdags kunde vi läsa i tidningen om den svartfläckiga blåvingen, fridlyst fjäril, som bland annat finns på Södra hällarna. Den får inte störas eller skadas liksom dess fortplantnings- och viloplatser. När jag läser om alla dessa säregna arter som lever på Hällarna funderar jag alltid på hur de kunnat överleva då detta område var militärt övningsområde, för inte tog man då särskild hänsyn till dessa arter......