Presidentval i Sydafrika och muträttegång mot Jacob Zuma

Mitt under presidentvalskampanjen i Sydafrika kommer Jacob Zuma att åter ställas inför rätta för korruption i samband med vapenaffären i slutet på 1990-talet där bland annat svenska Gripen ingick. Trots det har han god hand med folkmassorna. Han är fenomenal på att trumma ihop folk för demonstrationer.

Mitt under presidentvalskampanjen i Sydafrika kommer Jacob Zuma att åter ställas inför rätta för korruption i samband med vapenaffären i slutet på 1990-talet där bland annat svenska Gripen ingick. Trots det har han god hand med folkmassorna. Han är fenomenal på att trumma ihop folk för demonstrationer.

Foto: CHRISTOPHE ENA

Gotland2009-01-16 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Mitt under presidentvalskampanjen i Sydafrika kommer Jacob Zuma att åter ställas inför rätta för korruption i samband med vapenaffären i slutet på 1990-talet där bland annat svenska Gripen ingick. Zuma har hävdat sin oskuld men den har aldrig prövats. Rättssystemet i Sydafrika fungerar inte trots en väl genomarbetad konstitution.
Vad Zuma uppenbart inte kan är att sköta sin privatekonomi, inte heller sina byxor. Däremot har han god hand med folkmassorna. Folket på marken. Han är fenomenal på att trumma ihop folk för demonstrationer vid alla rättegångar som förevarit och som ständigt ogiltigförklarats eller skjutits upp på grund av tekniska förklaringar.

19 barn och vapenaffärer
Zuma har 19 barn, fyra fruar och minst tre kvinnor han betalat lobbola till, alltså hemgift, eftersom han har barn med samtliga och enligt zulu-traditioner därmed är skyldig föräldrarna för att ha rört deras döttrar.
Zuma lät en av sina vänner från exiltiden, Shaik, via sin firma, betala samtliga sina privatutgifter, vare sig det gällde att köpa en Mercedes eller barnens skolavgifter för att i gengäld hjälpa Shaik med hans affärssträvanden bland annat i samband med vapenaffären.
För det tog Zuma emot pengar. Hur mycket är svårt att säga eftersom Shaik också distribuerade Zumas lön som vicepresident på 1,1 miljoner kronor om året. Det här kan tyckas konstigt för oss, att man låter någon annan helt och hållet sköta ens privatekonomi.
Men tittar man in i ANC:s historia så inser man, att män och kvinnor medan de levde i exil eller som undercover i landet eller satt i fängelset, ständigt hade att förlita sig på andra kamrater för sina respektive barns, hustrur och mäns överlevnad. Det skapade en lojalitet mellan dessa människor vare sig de satt i fängelse eller levde i exil, en lojalitet som avspeglar sig i dagens politik och i affärsvärlden. Man tiger lojalt oavsett vilka affärer som seglar upp och många vanliga väljare har tröttnat på den typen av lojalitet. Folk i kåkstäderna ser ANC-toppen berika sig och får mycket litet själva.

Sex med en HIV-positiv kvinna
Shaik fick 15 års fängelse 2005 i samband med vapenaffären. Zuma blev sparkad av Mbeki som vicepresident, trots att han inte ställts inför rätta i samband med samma affär.
Men han misstänktes utifrån de fakta som framkom vid rättegången ha tagit emot cirka en miljon rand (1,2 miljoner kronor) av Shaik för att täcka upp korruptionsmisstankar för det franska vapenföretaget Thint och Shaik vid vapenaffären. Till det kommer automatiskt skattefiffel.
Att Zuma låtit sig mutas, det kan hans eget folk, Zulufolket acceptera. Han är älskad ändå, men andra grupperingar som vita och färgade har mindre förtroende för honom, som en kommande president, för att han hade sex med en HIV-positiv kvinna, samtidigt som han satt ordförande för ett råd som handlade aids-frågor.
Alla de dumheter som hoppade som grodor ur munnen på Jacob Zuma under den rättegång, där han anklagades för våldtäkt, gör att kvinnor tar avstånd.
Vita blir upprörda över hans sätt att trumma ihop folk och sjunga gamla kampsånger om maskingevär för att inte tala om hans sätt att trotsa lagen under de här åren eller inte infinna sig till domstol. Andra förlåter honom inte för att han petade Thabo Mbeki som president i förtid.

Slår mot södra Afrikas ekonomi
Det finns mycket att säga om Jacob Zuma och det han skapar just nu är inte stabilitet, tvärtom slår det hårt mot inte bara Sydafrika utan södra Afrikas ekonomi.
Som nordbo önskar jag stabilitet i främst två av Afrikas länder nämligen Nigeria med en befolkning på 100 miljoner och Sydafrika som är en avlastning för Europa, när det gäller att ta emot flyktingar från samma kontinent.
Läs mer om