Privata företagare sköter skola och omsorg utan kollektivavtal
Många av de privata företag som ansvarar för den kommunala omsorgen om äldre i Stockholm, betalar inte rätt löner, pensioner och sociala avgifter, skriver Tommy Gardell.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kommunal Stockholm har granskat 146 privata företag i just Täby och Nacka, som ansvarar för den kommunala omsorgen för tvåtusen gamla och tretusen barn. Granskningen visar att många av dessa företag inte betalar rätt löner, pensioner och sociala avgifter.
Jobbar helt oförsäkrade
Vart femte företag har inte betalat skatt och moms på rätt sätt och har skulder till staten.
En tredjedel av företagen har struntat i pensionsinbetalningar för sina anställda, som då går miste om flera tusen kronor i månaden när de går in pension. De flesta företag saknar kollektivavtal. Många anställda jobbar helt oförsäkrade i dessa företag.
Årsredovisningar visar att ägare och familjer tilldelat sig själva miljontals kronor i aktieutdelning. Trots skatteskulder, dubbelfaktureringar, luftfakturor, felaktiga årsredovisningar, avtalsbrott och många andra misshälligheter får företagen fortsätta sin verksamhet.
Den borgerliga regeringen gör allt för att underlätta för privatiseringar, men struntar i granskningen av företagen. Regeringen vill istället ta bort företagens revisionsskyldighet, vilket försvårar insyn i företag med offentliga uppdrag. I det borgerliga Sverige är det lättare att vara oseriös förtagare inom barnomsorg och hemtjänst än inom krogbranschen.
Borgerliga politiker, även på Gotland, motsätter sig att kollektivavtal skall vara krav vid offentliga upphandlingar, vilket gör att företag kan strunta i att betala rätt löner, strunta i att försäkra sina anställda och strunta i pensionsinbetalningar.
Borgerlig privatiseringsiver
Den borgerliga privatiseringsivern väcker många frågor:
Skall våra skattepengar användas till att skapa nya miljonärer i oseriösa företag?
Skall anställda i privata vårdföretag och privata skolor arbeta under sämre förhållanden och sämre villkor än kommunalt anställda?
Skall dessa privata företag slippa billigare undan genom att inte teckna kollektivavtal och därmed snedvrida konkurrensen?
Är det rimligt att regeringen inför regler som försvårar kontroll av dessa privata företag? Borde det inte vara tvärtom? Är det den här borgerliga politiken som Eva Nypelius och Rolf K Nilsson är så stolta över?