Filmen har svensk premiär i höst och det ska bli spännande att se hur den påverkar den svenska debatten om privatiseringar och utförsäljning av den offentliga vården.
Särskilt spännande blir det att se hur filmens budskap kommer att angripas av de privatiseringsivrare, som gärna ser att Sverige tar några ordentliga kliv mot den amerikanska modellen.
Prövats och misslyckats
Är det då inte värt att pröva nya lösningar, kommer vi att få höra. Jo, om det verkligen handlade om att pröva nya lösningar.
Att bedriva vård i privat regi, att införa större inslag av privata sjukvårdsförsäkringar, som allt fler inom borgerliga verkar vilja är knappast nytänkande. Det är politik, det har prövats förr och misslyckats.
De länder som valt andra lösningar än den nordiska välfärdsmodellen, eller vad vi ska kalla den, har ju med all önskvärd tydlighet visat att den inte alls klarat av att ge alla invånare lika god vård. Detta kommer bli tydligt när "Sicko" har premiär på svenska biografer.
I artiklarna om filmen berättas bland annat om några brandmän, som söker hjälp mot sviter de ådrog sig vid röjningen efter den 11 september 2001. Alltså "riktiga amerikanska hjältar", men eftersom de saknar försäkring får de inte den hjälp de behöver.
Moore tar då brandmännen till Guantanamo-basen på Kuba, eftersom han hört att fångarna där får adekvat vård, men nekas även där, föga överraskande.
Då tar han brandmännen över gränsen till Kuba där de givetvis får den vård de behöver. Smart och provocerande drag från en skicklig politisk dokumentärfilmare.
Alla får vård på Kuba
Men han sätter fingret på den ömma punkten. Att Kuba, som är oändligt mycket fattigare än USA, lyckas uppnå lika bra hälsostatistik beror ju på att alla, oavsett inkomst har tillgång till lika god vård.
Det är nämligen inte bara en fråga om resurser, det är i minst lika hög grad en fråga om tillgång till vård på lika villkor.
Självfallet måste man våga tänka nytt. Och nytänkande har i ärlighetens namn inte alltid varit socialdemokratins paradgren. Vården ska naturligtvis bedrivas på ett sätt som gör den mest effektiv, men samtidigt också vara tillgänglig för alla människor på lika villkor. Här har privata lösningar och gräddfiler för de med privat försäkring alltid misslyckats. USA är ett alltför tydligt bevis.
När nu förslagen på en svensk efterapning kommer från de borgerliga partierna, blir Moores film en bra påminnelse om de stora grundläggande skiljelinjerna i svensk politik.
Privatiseringar av vården
Då spelar det ingen roll hur de borgerliga partierna försöker sälja in förslagen om privatiseringarna av vården.
För helt ärligt, efter denna valrörelse och de förslag som redan kommit från regeringen vågar jag inte lita på att det ändå inte är en amerikansk modell, som de borgerliga partierna med stockholmsmoderaterna i spetsen eftersträvar. Oavsett vad de säger.