Program i allmänhetens tjänst

Gotland2008-02-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"Vi gör det omistliga omistligt." Det är mottot för sajten iplayer, brittiska public service-företaget BBC:s nya satsning på nätet. Där kan tittarna se program som de har missat, få information om skådespelare och regissörer och bli tipsade om nya upplevelser.
Sajten är smart, snygg och enkel att använda. De som tittar kan själva bestämma vad de vill se och när de vill de det - men generositeten har sina gränser, iplayer fungerar bara i Storbritannien. Övriga länder blockeras från BBC:s videotjänst.
Likadant ser det ut om man går in på amerikanska tv-sajter. De som befinner sig i USA kan följa många av sina favoritserier gratis, på nätet - övriga världen blockeras.
När den årliga Public service-dagen arrangerades häromdagen var konkurrensen från nätet ett av de stora debattämnena.
It-entreprenören Niclas Zennström levererade ett bistert budskap till SVT:s personal: "Det är hög tid att anpassa sig till den nya tekniken."
Alla populära tv-serier finns redan på illegala fildelningssajter, fastslog Niclas Zennström. Om tv-bolagen vill att tittarna ska bete sig lagligt måste de erbjuda ett mervärde, de måste se till att deras program kan spridas över landsgränser, på webben, i poden, i mobilen.
Det är inte lätt att konkurrera med fildelningssajterna, när vinstintressen och upphovsrättsliga lagar står i vägen. Särskilt svårt är det för ett företag som SVT, som inte kan förlita sig på annonspengar för att bekosta satsningar på ny teknik. Men ökad tillgänglighet är enda vägen framåt om bolagen vill fortsätta att uppfattas som relevanta och intressanta. Viktigast är självklart att public service levererar program av hög klass - men i framtiden måste tv i allmänhetens tjänst också se till att nå ut på allmänhetens villkor.
Läs mer om