Prostitution är alltid ett nederlag

Det finns inga "lyckliga horor". Glöm det, liksom den gamla klyschan "världens äldsta yrke".

Det finns inga "lyckliga horor". Glöm det, liksom den gamla klyschan "världens äldsta yrke".

Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Gotland2008-11-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det har förts en debatt om prostitution på den här sidan under de senaste veckorna. En viktig debatt som ytterst handlar om mänskliga rättigheter, det vill säga rätten till liv och utveckling, rätten till ett värdigt liv.
Det har skymtat åsikter som tyder på att prostitution kan vara frivillig och att mörkertalen ifrågasätts, vad gäller omfattning av prostitution och pornografi. Det har känts som om ett kyligt medeltida mörker svept in i debatten.

Prostituerar sig aldrig frivilligt
Jag har arbetat med dessa frågor inom Rädda Barnen sedan hösten 1992 och senare i andra humanitära organisationer. Det har då främst handlat om sexuella övergrepp och sexuell exploatering av barn. Men också med stor insyn i vuxenvärlden. Otvivelaktigt handlar det i alla sammanhang om övergrepp. Övergrepp och intrång i mänskans värdighet.
Ingen människa, barn eller kvinna, prostituerar sig frivilligt. Ingen kvinna öppnar sig för alla och envar för pengar om det inte där bakom finns problem eller tragedier. Ofta handlar det om ett brutalt utnyttjande av trasiga människor. Intrång i den mest intima sfären är ett rop på hjälp. Ingen som säljer sin kropp går helskinnad därur. Såren kan kanske läka om man får professionell hjälp. Men ärren sitter kvar. Människan känner sig ständigt smutsig.
Vi får aldrig tveka om att i alla lägen bekämpa sexuell exploatering av människor och trafficking. Vi måste i alla lägen förhindra att så sker genom att bygga upp barns självkänsla och stötta kvinnor som har hamnat i en besvärlig livssituation.

Det finns inga lyckliga horor
Det finns inga "lyckliga horor". Glöm det, liksom den gamla klyschan "världens äldsta yrke". Båda uttrycken är snarast ett uttryck för en förvriden människosyn i ett förlegat manssamhälle.
Några fakta kan vara på sin plats:
Upp emot fyra miljoner kvinnor och barn dras enligt FN in i människohandel varje år, de flesta för sexuella ändamål. 500 000 i Västeuropa.
Trafficking är den tredje största kriminella verksamheten i världen, efter knark och vapenhandel. Enligt FN tjänar de kriminella grupperna minst sju miljarder dollar årligen på handel med kvinnor och barn.
Redan dessa fakta, utan mörkertal, är vidriga och borde engagera alla och envar i kamp för alla människors rätt till liv och utveckling. Rätt till ett värdigt liv. Här får vi aldrig darra på manschetten att säga ifrån eller agera.
Häromdagen gick finansmarknadsministern ut tillsammans med bankchefer i ett initiativ att se på möjligheterna att strypa betalningar till barnporrsajter. Det är bra, för det är också ett gammalt faktum att kortföretagen har varit ovilliga att samarbeta vad gäller betalning för att få tillgång till allehanda porrsajter. Med ett undantag, American Express som hållit sin moraliska fana högt i dessa sammanhang.
Tänk efter ett ögonblick. Ena stunden betalas hushållsinköp i speceributiken med ett kort. Ett par timmar senare betalar man med samma kort för att konsumera porr på nätet. Ett nederlag också för kortinnehavaren.
Prostituion, trafficking och porrkonsumtion är och förblir ett nederlag för mänskligheten.
Läs mer om