Prostitution bryter ner människor

Gotland2008-11-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Prostitution och trafficking är grova kränkningar av en människas liv. Att betrakta kvinnor och barn som handelsvaror är ovärdigt, men just vad trafficking och sexhandel handlar om. Lura, sälja, köpa, sälja.
Lukas Modyssons film Lilja 4-ever ger en skrämmande insyn i hur trafficking går till. Och detta sker varje minut året runt över hela världen.
Men Dick Wase hävdar i sin artikeln att det finns svenska fakta att sextrafficking inte existerar här. Han hävdar att de siffror som jag presenterat är "fantasisiffror" och att siffran för Europa är påhittad av en journalist.
Eftersom detta är en av de punkter där han ifrågasätter min trovärdighet, så får jag väl bli ännu tydligare. Siffran 500 000 traffickingoffer som årligen förs över från öst till väst kommer från Europol (den kriminalunderrättelsetjänst som sitter i Haag).
På ECPAT Sveriges hemsida anges att minst två miljoner barn utnyttjas i sexindustrin. Cirka 1,2 miljoner barn blir offer för trafficking och människohandel varje år, däribland för sexuella syften. Till Sverige beräknas 400-600 kvinnor komma årligen för sexhandel.
I Rikskriminalpolisens senaste rapport om människohandel har fällande domar mot gärningsmän 2006 handlat om "kvinnor och flickor från Estland, Ryssland, Slovakien, Rumänien, Bulgarien och Albanien med syfte att utnyttja dem för sexuella ändamål i Sverige." I en rapport 2008 om brottssituationen i Skåne rapporteras att människohandel för sexuella ändamål förekommer på en rad orter.

Sexhandel i det tysta
Brå rapporterar också om människohandel för sexuella ändamål, men påminner om att det är svårt att få fram säkra siffror. Naturligt, eftersom det handlar om en kriminell verksamhet som fortgår i det tysta.
Jag blir fundersam när Wase lägger ner så mycket energi på att tona ner den sexhandel som bevisligen fortgår i Sverige och i världen.
Den andra punkten där Wase ifrågasätter min trovärdighet är när jag hävdar att "ingen människa prostituerar sig frivilligt". Wases exempel på motsatsen är att hänvisa till en kvinna, som tagit steget att bli prostituerad och ringt in detta till ett morgonprogram i P1.
Jag har en stilla undran, hur känner sig den kvinnan efter en tid då hon sålt sin kropp gång på gång och kanske blivit utsatt för våld. Kommer också hon att sjunka ner i drogberoende för att stå ut? Hon lär nog inte återkomma med ett samtal till P1.
Om nu Wase är känslig för orden, så låt mig tydliggöra med ytterligare ett bestämt påstående: ingen människa går helskinnad ur sin prostitution.
Det finns inget bra med detta liv, skriver Louise Eek i sin starka bok "Spelat liv". Hon är en före detta prostituerad och hon konstaterar att man måste förneka sitt liv för att överleva. Den boken rekommenderas till läsning.
Då får man en annan syn på "Den lyckliga horan". Det är också känt att 90-95 ptocent av de prostituerade har en bakgrund med övergrepp och kränkningar. Detta är människor som behöver samhällets stöd och varma omtanke, istället för att köpas av män som vill stilla ett sexuellt begär. Det är här sexköpslagen blir så viktig, inte förtryckande.

Miljontals kvinnor och barn
Med mina16 års erfarenhet i dessa frågor, nationellt och internationellt, inom Rädda Barnen, ECPAT Sverige och Kvinna till Kvinna, har jag velat markera att det inte får råda någon tvekan om det faktum, att miljontals kvinnor och barn är utsatta för kommersiell sexuell exploatering i vår värld, att det sker en hänsynslös slavhandel (trafficking) och att prostitution bryter ner människor förr eller senare.
Det finns något gudomligt i varje människa.
Läs mer om