Public service ger tillgång till makten

Foto: Mark Earthy/SCANPIX

Gotland2008-05-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är förmodligen mer publikfriande med ett lekprogram à la "Glasklart" än ett direktsänt partiledartal från Almedalen. En repris av "Så ska det låta" är roligare än en taffligt producerad seminariesändning från Stockholm. Och om man ska tro Erik Fichtelius, redaktionschef för SVT-kanalen 24 Direkt, så är tittarsiffror viktigare än informationsnyttan för Sveriges television.

Megafon mot väljarna
Carl Bildts blogg har flera gånger kritiserats för att vara en megafon mot väljarna, de granskande journalisterna har inte längre monopol på hur verkligheten ska berättas; medborgare och politiker kan lägga ut orden utan klippning, redigering och producenter. Samma tanke ligger bakom 24 direkt. Programmet sänder direkt från Almedalen, partistämmor, seminarier och riksdagsdebatter.
Att journalister är arga på Carl Bildt är svårbegripligt; både de och väljarna får en unik möjlighet att se rakt in i utrikesministerns tankar och agenda. Visserligen har Bildt själv formuleringsprivilegiet, men det betyder inte att den granskande journalistens roll har försvunnit.
Bor man i exempelvis Stockholm ligger Seminariesverige för ens fötter. Men på de allra flesta andra platser finns det ingen tillgång till makten, analyserna och direktdeltagandet, förutom 24 direkt.
Något har gått snett i SVT:s korridorer. I sommar ska man satsa på ännu ett frågesportsprogram - det räcker tydligen inte med "Så ska det låta", "Glasklart" och allt vad de heter.
I stället för att SVT sätter sig ner och funderar på vad som saknas i svensk television vill de locka tittare. För att man ska kunna locka publiken till nyheter, samhällsdebatt och annat brukar det heta att man måste ha underhållning. Som om melodifestvalens tittare blir mer intresserade av Agenda bara för att det sänds inom samma bolag.
SVT gör oftast bra tv. Deras underhållning håller hög klass. Deras samhällsbevakning likaså. Men att skära ner på direktsändningarna till förmån för än mer underhållning är orimligt.

Trist publikfrieri
Om nu SVT ska vara kvar i sin nuvarande form bör de upprätthålla public service-uppdraget; ge tittarna utanför storstäderna möjlighet att följa med i riksdagsdebatterna, spännande (och tråkiga) seminarier, pressträffar och partikongresser. Enligt programchefen Fichtelius har 24 direkt en årlig budget om 13 miljoner kronor. Man kan föreställa sig att bara Charlotte Perrellis promotionbudget är högre än så, även SVT hemlighåller budgeten för Eurovisionsschlagerfestivalen.
Att låta medborgarna se oredigerat material är en av SVT:s bästa idéer. Programmet har få tittare, men servicen är ovärderlig. Trist att public service numer bara verkar handla om publikfrieri.
Läs mer om