Public servicerollen
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men det finns också en del problemområden: I SVT har utbudet av svenska faktaprogram minskat markant, med i genomsnitt sex timmar per vecka, under perioden 1998-2006. Svenska såpor, komediserier och naturprogram är de programslag som främst har fått stryka på foten - men även faktaprogram och filmer har minskat.
På TV 4 har kulturen fått allt mindre utrymme. Utbudet i SVT är nästan 14 gånger så stort jämfört med i TV 4. Asps granskning är ingen juridisk prövning, den ska främst ses som ett "underlag för en diskussion om public service-tv", skriver han.
Den diskussionen lär han tyvärr få vänta på. Just nu råder stiltje i mediepolitiken. Visserligen pågår en utredning om framtiden för public service, men den ska vara klar först nästa vår. Först då finns förutsättningarna för en bred debatt om framtiden för public service.
Det är ingen tvekan om att en sådan behövs - det är många stora frågor som väntar på svar. Vad ska vi ha public service till? Vilka krav ska SVT och TV 4 uppfylla för att de ska vara berättigade till statligt stöd? Hur ska public service finansieras, nu när det är enkelt att se på tv i mobilen, podden och datorn?
Det intressanta är ju inte om antalet naturprogram eller nöjesprogram minskar eller ökar med någon procent från år till år - utan vilken roll public service ska och kan spela i framtiden.