Putinismen ur gotländskt perspektiv
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Retoriken känns igen
När Putin hävdar Rysslands rätt att bryta mot folkrätten och intervenera andra stater för att skydda ryssar med ryska pass, så känner man igen retoriken från det kalla krigets Sovjetunionen. Då är det inte förvånande att Estland nu enligt obekräftade uppgifter minerar gränsen mot sin granne i öster. När sovjetunionen föll samman stannade första och andra generationen ryska ockupanter kvar i de forna sovjetrepublikerna, men har haft låg ambition att lära sig landets språk för att därmed helt kunna integreras med ursprungsbefolkningen. Rigas befolkning bestod till helt nyligen av 60 procent etniska ryssar som känner sig som en andra klassens medborgare, och vars nyhetsinflöde kommer från rysk TV och radio med vad detta innebär av brist på objektivitet kring konflikten i Kaukasus.
Inringade av allierade
Estland, Lettland och Litauen förstärker sitt samarbete med Nato. Nato-flyg är redan baserat på den lettiska flygbasen Siauliai i norra Lettland. Det innebär att Ryssland trots sin förhållandevis stora krigspotential redan nu utgör en bråkdel i jämförelse med EU:s samlade styrka i förening med Nato. Ett Ryssland, som fortfarande har ambitionen att styra och ställa i länderna kring sina gränser, ser sig nu snart vara helt inringat av Nato-allierade före detta lydstater från sovjettiden. En osäker och frustrerad rysk statsledning som behöver ta till brösttoner - kanske mest av inrikespolitiska skäl - är inte den bästa för Sverige att ha som nästgranne. Andra maktmedel finns. Vi minns cyberattacken mot den estniska internettrafiken i samband med flyttningen av det sovjetiska krigsmonumentet Bronssoldaten. Denna typ av attacker från främmande makt ingick i den orientering som Carl Bildt lämnade. En direkt fråga huruvida det finns något samarbete länder emellan för att förhindra denna typ av teknisk krigföring lämnades dock obesvarad. Vänsterpartiet har dock deklarerat att man är beredd att lägga ner FRA. Förmodligen utan att veta att just denna myndighet har som en av sina prioriterade uppgifter att i möjligaste mån skydda svenska myndigheter från internetkrigföring.
Ensamrätt till bevakning
Vi hade en centerpartistisk försvarsminister från Stenkyrka i Fälldinregeringen som fick mycket skarp kritik för att han råkade yttra "att vi vet i varje fall var vi har finnarna" när han inte fick åka ner till Karlskrona under U 137-affären.
Vi skall kanske idag kunna citera honom och säga " vi vet var vi har est- och lettländarna och litauerna" i vetskap om att de i vart fall tar första smällen vid den första frontlinjen. Gotland kan bli en andra front. Kanske redan om ägaren till den tilltänkta gasledningen med hjälp av Östersjöflottan avser att handgripligen försvara sina rör under havsytan utanför Östergarn. Sin ensamrätt till bevakning har man som bekant redan deklarerat.