Rapport från "Solskensstaten"

Det var i Florida för sju år sedan som presidentvalet gick snett. George Bush vann genom omoderna valmaskiner över Al Gore.

Det var i Florida för sju år sedan som presidentvalet gick snett. George Bush vann genom omoderna valmaskiner över Al Gore.

Foto: GERALD HERBERT

Gotland2008-01-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Florida är en av USA:s största delstater, med dubbelt så stor folkmängd som Sverige på en tredjedel av vår yta. Det är också USA:s sydligaste stat, om man bortser från Hawaii.
Följer man strängen av kalk- och korallöar till Hemingways Key West kan man nästan skymta Havanna. Huvudstaden har för säkerhets skull förlagts till norra Florida och heter Tallahassee.
I Florida skiner solen mest jämt och många amerikaner slår sig ner här efter pensioneringen. De kör omkring i jättelika jeepar och tar gärna en tur till något privat läkarcentrum för att få tips om nya preparat. En läkare klagade över att pensionärerna ordnade partyn på hans gräsmatta.

45 miljoner utan sjukförsäkring
Bra sjukförsäkringar i USA täcker det mesta, men man får ändå se upp med det finstilta. Kanske upptäcks det inte förrän på operationsbordet att försäkringsbolaget gjort undantag för just det ingreppet.
45 miljoner amerikaner har ingen sjukförsäkring alls. Ingen lämnas att dö, men många söker vård för sent av rädsla för räkningarna.
Trots att många amerikaner inte får den vård de behöver, är sjukvårdskostnaderna i USA dubbelt så höga som i Sverige. Mycket går till administration och ännu mer till övervård.
Ett sätt att suga ut mesta möjliga ur en patient är att remittera honom/henne till läkarkollegor. Även om den republikanske presidentkandidaten Rudy Giuliani tror att han skulle ha dött av sin cancer, om han hade varit hänvisad till den "socialistiska" sjukvården i England, är det många amerikaner som sneglar på Europa som en förebild.
Det var i Florida allt gick snett i presidentvalet för sju år sedan, och USA fick sin mest inkompetente president i mannaminne. Urusel organisation och omoderna hålkortsmaskiner gjorde att man fick analysera prickar i veckor.

Brodern gav Bush segern
Bushs ledning över Al Gore krympte för varje ny sammanräkning. När den var nere i 600 röster, beslöt Floridas republikanske statssekreterare att "certifiera" Bush som vinnare. Att hennes chef, guvernören, på den tiden hette Jeb Bush och är bror till George W, var naturligtvis en ren tillfällighet.
Valet i hela USA vann Al Gore med över en halv miljon röster. Det kunde ha blivit några miljoner till, om inte de gröna slängt bort sina röster på Ralph Nader.
Då hade inget kunnat hindra Nobelpristagaren och miljöaktivisten Al Gore från att bli president i stället för George Bush, som fortfarande inte tror att klimatet håller på att förändras. Än mindre visar intresse för att göra något åt saken.
Miljöförstöringen kan med fördel studeras i Florida, där nya vägar, marinor och utdikningar äter sig allt djupare in i de berömda våtmarkerna Everglades. Enorma mängder vatten krävs för att hålla frukt- och grönsaksodlingarna i gång, och det hämtas från de krympande träsken.
Alligatorerna och fåglarna är fredade inom den del som är avsatt till nationalpark. Men de kan inte skyddas mot bekämpningsmedel och sjunkande grundvatten.

Under slavliknande villkor
På de väldiga fälten jobbar "hispanics", med eller utan uppehållstillstånd. Villkoren beskrivs som slavliknande. Det finns 13 miljoner illegala immigranter i USA.
Dem vill några av republikanernas presidentkandidater från norr, till exempel den opportunistiske Mitt Romney, kasta ut ur landet. Det oroar hans partivänner i Florida, som undrar hur det ska gå med ekonomin om den billiga arbetskraften försvinner.
Bostadslånekrisen med åtföljande vräkningar och tecknen på recession i USA är andra moln på den annars soliga himlen.
Primärvalen den 29 januari kan ge en fingervisning om hur de politiska vindarna blåser i "Sunshine state" 2008.
Läs mer om