Rätt om FRA till sist

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Gotland2008-09-29 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Just som många borgerliga debattörer började misströsta levererade till sist alliansregeringen ett genomtänkt förslag om signalspaning. Det är inga små förändringar som görs. Massavlyssningen åker ut, spaning ska domstolsprövas och enskilda som övervakas ska underrättas i efterhand och kunna få upprättelse. För alla som anser att Sverige verkligen behöver signalspaning representerar förslaget en förnuftig avvägning mellan dessa behov och ett starkt skydd för den personliga integriteten.
Beskedet är en stor framgång för FRA-lagens kritiker, inom och utom partierna. Modiga riksdagsledamöter, bloggare, ledarskribenter, partiarbetare, journalister och medborgarjournalister kan alla ta åt sig äran av framgången. Processen blev inte bara en sakmässig framgång, den blev också ett verkligt genombrott för det nya medielandskapet och gjorde medborgarnas opinionsbildning till en kraft som ingen politiker framöver kan ignorera.
Svenska partier, liksom, för all del, företag, sitter fortfarande i mångt och mycket fast i traditionell kommunikation, uppifrån och ned, planerade utspel och hård kontroll över det egna varumärket. FRA-processen har klart och tydligt demonstrerat att det förhållningssättet är långt efter sin tid och de partier som vill vara förändringskrafter i framtiden måste ta till sig moderna kommunikativa metoder, inte i det längsta försöka motstå och bekämpa dem.
De kommande månaderna kommer flera svåra frågor att landa på regeringens och riksdagens bord. Det rör frågan om teledatalagring, alltså sparande av uppgifter om telefoni, mail och sms och om det så kallade sanktionsdirektivet som ger medieföretag rätt att på egen hand jaga fildelare. Partiernas och regeringens agerande i dessa frågor kommer i mångt och mycket att avgöra även hur FRA-debatten tolkas.
Alliansen vann valet 2006 i stor utsträckning på löftet om ett annat ledarskap än det som Göran Persson stod för. I FRA-debatten har detta annorlunda ledarskap hittills lyst med sin frånvaro, men i och med uppgörelsen så visades det lyssnande och resonerande förhållningssättet ånyo upp. Kan allianspartierna nu hålla fast vid detta förhållningssätt, inte bara ifråga om FRA utan också i fråga om andra känsliga frågor finns fortfarande möjligheten att hitta tillbaka till känslan från 2006 och därmed erbjuda ett positivt alternativ som kan behålla makten också 2010.
Läs mer om