Respekt för våra utlandsstyrkor

Gotland2008-07-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I Östra Kongo minns man ännu den svenska utlandsstyrkans insatser under 1960-talet. I andra delar av den afrikanska kontinenten är svensk infrastruktur fortfarande i bruk. Det svenska försvaret har en stolt historia av utlandsuppdrag, påpekade Magnus Jörgel, forskare vid försvarshögskolan under ett Almedalsseminarium på temat "Sveriges roll i internationella insatser".
Men om 1900-talets svenska utlandstrupper skickades att resa sjukhustält sprider 2000-talets soldat fred, demokrati och mänskliga rättigheter med vapen i sin hand. Dag Hammarskjölds ord "Att bevara fred är ingen syssla för soldater. Men soldater är de enda som kan göra det" påminner om det närmast hopplösa uppdraget många utlandstrupper ställs inför.
Goda förberedelser krävs för demokratiarbete i klansamhällen ärrade av kolonialism, fiktiva gränsdragningar och djup fattigdom. Hur möter en svensk soldat skickad att sprida demokrati en barnsoldat beväpnad att försvara diktatur?
Nedskärningar i försvaret till trots; Sverige kan inte sluta skicka trupp utomlands. Tvärtom - behovet av soldater kommer att öka. I den infekterade försvarsdebatten utmålas soldater under beredskap för utlandstjänst som bidragstagare som stjäl pengar från försvaret av Sveriges gränser.
Det är en orättvis bild. För fortsatt goda utlandsinsatser krävs ett tydligt stöd för utlandsstyrkorna.
Läs mer om