Riksdagsledamöterna måste få åka med taxi

Våra två gotländska riksdagsledamöter utnyttjar inte möjligheterna till taxiservice så att nyttjandet kan ifrågasättas. Arkivbild: Tommy Söderlund

Våra två gotländska riksdagsledamöter utnyttjar inte möjligheterna till taxiservice så att nyttjandet kan ifrågasättas. Arkivbild: Tommy Söderlund

Foto: Söderlund Tommy

Gotland2007-10-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ekots undersökning av riksdagsledamöternas taxivanor väcker fler frågor än svar. Menar redaktionen att det är förgripligt, ja rent av omoraliskt, att åka taxi? Eller är det deras uppfattning att de som väljs till uppdraget att vara ledamot av Sveriges Riksdag omedelbart bör bosätta sig i Stockholms innerstad för att sedan kunna gå eller cykla till jobbet?
Den som tar på sig ett offentligt uppdrag får också vara beredd på att bli ganska hårdhänt granskad i medierna. Frågan är dock om inte Ekoredaktionen gått väl långt i sitt nit när man hänger ut den av all information att döma oförvitlige socialdemokraten Sven-Erik Österberg för att han varit den riksdagsledamot som under förra året åkte mest taxi. Närmare bestämt för 77000 kronor under nio månader.
Om man inte har uppfattningen att riksdagsledamöter måste bo i Stockholm eller ägna stora delar av sin vakna tid åt att resa måste detta också få kosta.

Klara regler
Visst, riksdagen har tydliga och klara regler som säger att resandet bör planeras med "största möjliga hänsyn" till miljön och att om annat färdmedel än det billigaste väljs ska detta "kunna motiveras". Men det verkar sagde Österberg kunna göra.
Liknande kritik för dyra resor och/eller med negativa miljökonsekvenser för att spara tid har såväl finansminister Anders Borg som centerns miljötalesman Claes Västerteg fått. Det är lika orimligt det. Det är ingen sinekur att vara toppolitiker. Den tid de har möjlighet att vara på hemorten och tillsammans med familjen är de väl värda. Detta måste då också få kosta.
Det som däremot kan ifrågasättas är om riksdagen bör ta så lätt på det regelverk man själv skapat. Det Marianne Bjernbäck, som är chef för den avdelning som ansvarar för betalningen av resorna, säger till Ekot tyder på att det från förvaltningens sida inte sker någon som helst kontroll av resandet. Det är naturligtvis inte bra. En redovisning, inte i varje enskilt fall men generellt, av hur respektive ledamot organiserar sitt resande är definitivt på sin plats. Rimligheten i detta kan sedan i tveksamma fall prövas av politikerna i riksdagsstyrelsen.

Annan betalare
Vem som skall betala för en viss resa kan också diskuteras. Om resandet gäller rena partiarrangemang, stämmor, landsmöten, jubileer med mera eller som medverkande vid något företags eller organisations arrangemang borde istället inbjudaren eller partiet betala. Här borde det definitivt ske en regelskärpning. Men så länge detta inte skett måste Sven-Erik Österbergs få fortsätta att resa. Så ofta och så långt han vill!
Läs mer om