Risk för svettig sommar i Rosenbad
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För politiskt intresserade journalister betyder sommaren också att det är dags att gå på frukostmöten med regeringen. Under Göran Perssons tid var frukostarna ofta ganska informella affärer: korta fikastunder med solbrända, småpratande statsråd som försökte haussa olika mer eller mindre ointressanta förslag.
På torsdagen var det regeringen Reinfeldts tur att visa upp sommarregeringen. Inramningen var det inget fel på. Ett tiotal statsråd och dubbelt så många journalister fanns på plats. Kaffe, smörgåsar och fruktfat dukades upp på en skuggig innergård på Rosenbad.
Men denna gång var stämningen inte särskilt ledig - frukosten kändes snarare som en ovanligt effektiv presskonferens.
Beslut på beslut avverkades i rask takt. Vasakronan ska säljas, det blir fortsatt förbud för vd-bonusar i statens bolag, skolskjutningar ska utredas. Fler frågor? Nehej, inte det, då får ni gå. Tjopp tjopp.
En enda gång bjöd statsministern på ett leende, och då ett ironiskt sådant - det var när FRA-lagen kom på tal.
Reinfeldt fick frågan om han hade några kommentarer till förundersökningen som Säpo dragit igång. Svaret blev ett kort skratt och en uppläxning. Säpo har inte dragit igång en förundersökning, utan en förutredning - och det innebär inte att någon dom har fallit, underströk Reinfeldt.
Statsministern ansträngde sig för att tala i lättsam ton, men det var ändå uppenbart att han känner sig pressad av FRA-debatten. Påståendet att "kritikerna inte vet vad de talar om" har inte direkt gjort honom mer populär bland allmänheten.
FRA-lagen har rört upp en rejäl folkstorm. Det är inte bara Säpo som ska granska FRA - Datainspektionen har fått in tre separata klagomål och ska göra en inspektion hos FRA i september. Expressen uppger att man har förmedlat drygt 6,6 miljoner protestmejl till riksdagen. På tidningarnas debattsidor växlas inlägg för och emot i full fart. Och diskussionerna i bloggvärlden visar inga tecken på att avstanna.
Bland lagens motståndare finns allt ifrån teknikbloggare till gruppen "Stekare mot FRA" som på torsdagen ordnade fest på temat "Hela Stureplan festar mot massavlyssning".
Motståndet har potential att bli något av en folkrörelse - och det skulle i så fall vara det enda positiva som har kommit ur hela debaclet.
Förmodligen har regeringen inte insett riktigt hur mycket allianspartierna har förlorat på lagen och på sättet den drevs igenom. I vanliga fall brukar det politiska minnet vara kort, men efter FRA kan alliansen räkna med att besvikna liberaler kommer att föredra soffan, miljöpartiet eller möjligen Piratpartiet.
Men än har regeringen en chans att bättra sig. I en debattartikel i Svenska Dagbladet på onsdagen föreslog Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet, en rad kloka åtgärder - bland annat vill hon se en parlamentarisk utredning som får i uppdrag att lämna förslag på en ny lag som "beaktar behovet, effektiviteten och proportionaliteten".
Regeringen har all anledning att ta tillfället i akt och backa ett par steg, annars lär det bli en lång, svettig och kvalmig sommar i Rosenbad.