Rysk kyla i Europa
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På onsdagen stoppade Ryssland alla gasleveranser till Europa via Ukraina - i klartext cirka 80 procent av landets gasexport till EU. Länderna i väst klarar sig relativt väl tack vare stora lager, men i Centraleuropa och på Balkan märktes stoppet.
För Sverige kommer gaskriget sannolikt inte få några direkta konsekvenser, men däremot indirekta. Även om Sverige inte använder sig av särskilt mycket naturgas hänger alla energimarknader ihop. Om krisen håller i sig kan de svenska elpriserna öka.
Dessutom kan gaskriget leda till att Sverige får ett starkare tryck på sig att godkänna Nord Stream, den planerade tysk-rysk-holländska gasledningen genom Östersjön.
Ett alternativ för att lösa den akuta krisen är att EU skickar övervakare för att kontrollera gasleveranserna genom Ukraina. På längre sikt har EU-kommissionen också en större plan för att förbättra energisäkerheten i unionen. Men under överskådlig tid lär Europa inte kunna bli av med bundenheteten till Ryssland.
För Sveriges del borde det bli allt viktigare att se till att vi själva producerar mer, helst förnybar, el - så att våra grannar blir något mindre beroende av Rysslands nycker.