Säkerhetsnål mot mäns våld
I omkring 90 procent av de anmälda våldsbrotten är förövaren en man. Därför måste vi våga prata om mäns våld. Våga se orsakerna. Våga ta initiativ till att bryta destruktiva mönster.
Foto: Claus Gertsen /SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Stureplansvåldtäkter, dödsmisshandel på Kungsholmen, dödsskott i Rödeby. Ungdomsvåld på flera orter i landet. Det har varit förfärande mycket våld under de senaste månaderna. Alla blir naturligtvis upprörda.
Men vad hjälper det? Istället måste något göras. Här griper den aktuella kampanjen in, som föreningen Män för Jämställdhet har tagit initiativ till.
En anti-våldsorganisation som tidigare hette Nätverket mot mäns våld mot kvinnor och barn, vilken 1993 startades av män inom Rädda Barnen. En reaktion på grymheterna i det då pågående Balkankriget.
Våga prata om mäns våld
Förra året anmäldes 98000 våldsbrott enligt Brottsförebyggande Rådet. Det ruskiga är att man beräknar, att bara ett av tio våldsbrott anmäls. Det betyder en miljon våldsbrott om året i praktiken. Puh! Många våldsbrott sker, som vi vet, "i hemmets lugna vrå".
I omkring 90 procent av de anmälda våldsbrotten är förövaren en man. Därför måste vi våga prata om mäns våld. Våga se orsakerna. Våga ta initiativ till att bryta destruktiva mönster.
Men våldet är inte givet. Ingen föds ju våldsam. Men ibland kan man få höra: "män är sådana". Fel, fel, fel. Män har naturligtvis samma utrustning som kvinnor. Intelligens, skapande, problemlösande, gott ledarskap, samarbetsförmåga, kärlek och värme. Så har man byggt goda samhällen och familjer. Utvecklat vetenskaper, skapat konst och kultur.
Men någonstans på vägen händer något, som gör att en del män kommer att utöva våld. Mäns våld uppstår i grunden ur de värderingar som vi skapar tillsammans. Där manlighet förknippas med våld, kontroll och makt. Det kan väl räcka med att peka på våldsfilmer, TV-spel med utstuderat våld, Irak-kriget, ja krig över huvud taget.
Krig är männens arena
Krigen har alltid varit männens arena. Män och pojkar tvingas in mot sin egentliga vilja och dras dessutom oftare in i strukturer och aktiviteter, som kan leda till våldsamma handlingar. Det är synd om människorna, tyckte Strindberg en gång.
Kanske är det synd om pojkarna i vår tid, som lätt kan komma i kontakt med våldskultur. Men jag läste om en gotlandskille i gymnasiet som sa: Killar ser hårdare ut på utsidan, men är snälla inuti. Det kändes skönt.
Ingen enda människa vill i grunden vara våldsam. Alla som utövar våld mår dåligt. Ofta börjar våldet i familjen. "Lite stryk har ingen mått dåligt av." Visst har vi hört det någon gång? Men det är just så det kan börja. Våld föder alltid våld i någon form.
Den svenska lagen mot aga är därför ovärderlig. Men måste följas upp med information och samtal när unga människor just blivit föräldrar, på dagis, i skolan, i idrottsvärlden. Den aktuella kampanjen samlar sig omkring tre punkter:
Mäns våld är ett allvarligt samhällsproblem.
Mäns aktiva engagemang mot våld måste öka.
Kvinnofrid kräver handling på alla plan i samhället.
Uppblåst machokultur
Kampanjens symbol är säkerhetsnålen. Vad står den för? Var och en kan fundera. Kanske gäller det att hålla nålen (våldet) under kontroll. Kanske kan nålen lösas ut för att sticka hål på en uppblåst machokultur.
Vi har anledning att reflektera över våldet i samhället, eftersom alla från början är snälla inuti.