Sakta men säkert åt rätt håll
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Med 33,10 procent ligger Gotland tillsammans med Avesta på en 38:e plats om vi räknar i höga uttag. Det innebär att 251 av landets 290 kommuner har en lägre skattesats än Gotland. Även om man måste ta hänsyn till servicegrad och annat kan man knappast påstå att den placeringen är till fördel för Gotland, hur mycket man än försöker hävda detta från vänstersidan.
Jan Lundgrens (s) retorik i det här sammanhanget under hans kommunalrådstid var att skatten var praktiskt taget betydelselös för folks val av bostadsort. Fler än en gång kom han med det befängda påståendet att om sänkningar var allenagörande så borde vi sänka flera kronor.
Men alla sansade bedömare vet att det är en sammanvägning mellan skattesats och servicenivå som skall tas i beaktande.
Med samma grundförutsättningar för en inkomsttagare som i nyss nämnda exempel så får en gotlänning 198 kronor mer i egna plånboken varje månad jämfört med Dals-Ed men 842 kronor mindre än motsvarigheten i Vellinge.
Man kan skärskåda skattesatserna på otaliga sätt, men med de nyss nämnda olikheterna så ges i alla fall perspektivet. Gotland har för övrigt åkt lite upp och ner senaste åren men nu går det åt rätt håll igen. 2005 låg Gotland på en delad 57:e plats men sen förde skattehöjningen 2006 med 50 öre upp oss på 24:e plats i högskatteligan. 2007 års sänkning med 15 öre tog ner oss på 30:e plats och trots oförändrat uttag 2008 sjunker vi alltså ytterligare åtta platser. Det innebär att av de 24 kommuner som höjer innebär det att åtta därmed passerar Gotland. En ytterligare sänkning med 15 öre redan i år skulle fört Gotland ytterligare nedåt på listan, i stort till 2005 års nivå.
Oavsett tal om skattenivåns betydelse jämfört med servicegrad så är det inte bra att ligga i toppskiktet i högskatteligan. I alla fall inte för de deltidsboende på Gotland som man försöker få som heltidsboende.