Sänkt arbetstid ger fler jobb

Gotland2009-06-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För några år sen besökte jag vänner på Ibiza. Jag hyrde cykel och for runt en del på ön. Den är lika platt och cykelvänlig som Gotland. En dag kom jag till en badstrand. Hade varit alltså, för en bred och hög vall av släke täckte stranden. Helt omöjligt att komma ner till vattnet. Ingen badade.
En man berättade för mig, att det var hotellägarens protest mot den turistskatt som skulle införas och som han skulle ta in. Nu har jag frågat min vän, hur det gick med turistskatten. Den var illa sedd från början. Om man skulle ta in den på flygplatsen, skulle det fördyra resandet. Turister skulle skrämmas av högre kostnader och resa nån annan stans. Naturligtvis blev turistskatten ett politiskt vapen som togs bort direkt när en ny majoritet kom till makten.

Nya sparbeting
Min vän säger dock, att myndigheterna visst hann göra en del bra saker för de extra pengarna. Så tänker väl våra politiker också. Turistskatten finns med bland kommunstyrelsens försök att minska kostnader och hitta nya inkomster. Det är ju så att det är näringslivet i olika former som tar inkomsten från turismen, men kommunen har kostnaderna. Det har stuckit i ögonen på många.
Det är en spräckt skiva som kommunstyrelsen spelar om igen. "Uppdrag till samtliga nämnder att genomföra sparbeting". "Totalt anställningsstopp". "Ytterligare sänkning av anslag till fastighetsunderhåll - 10 miljoner kronor". Vi har sett samma påbud rätt många gånger nu, från den styrande majoriteten, oavsett färg. Från oppositionen kommer lika regelbundet spydiga kommentarer om regeringens usla politik och kommunledningens oförmåga att hålla en budget. Så allt var sig likt i årets budgetmöte med kommunfullmäktige.

Högre lön före anställning
Man kan tänka sig olika sätt att hantera kris i ekonomin, oavsett vem som skapat den. I Oxelösund höjer den socialdemokratiska majoriteten skatten med 80 öre, för att slippa säga upp personal. Vår vänster skulle säkert inte ha något emot den lösningen. Men på Gotland säger man upp 81 anställda i skolan. För att kunna fortsätta att höja lönerna för dem som är kvar. 74 miljoner kronor avsätts till lönehöjningar. Det är alla överens om.
På många privata företag har man kommit överens om lönesänkning, för att arbetskamrater skall få behålla jobbet. Då minskar man också arbetstiden, eftersom företaget säljer mindre nu i lågkonjunkturen. Ekonomidirektören påstår att Gotlands kommun inte har någon efterfrågebrist. Där har han fel. Antalet barn minskar kraftigt. Det skulle alltså kunna vara ett tillfälle att korta arbetstiden mot viss lönesänkning. För att fler skall få behålla jobbet och alla må bättre. Men så tänker inte kommunanställda. Den årliga konsumtionsökningen är helig.

Dags att växla ner
En vanlig kommunmedborgare utan ansvar kan väl få spåna lite. Lågkonjunktur skulle kunna vara ett tillfälle att växla ner farten. Att komma ifrån konsumtionshysterin.
Nu talar man om att semestra i Sverige i år. Det är väl inte det sämsta. Vändstekandet på söderns badstränder har gett allvarliga hudproblem för våra vita skinn. Ungdomar får allt sämre kondition och blir fetare, helt enkelt för att de rör sig för lite. I Jakob Bolins försvar för Bussiga kortet nämns inte ens ordet "cykel".
Det sägs till och med att folk är mer intresserade av att odla sin egen mat. Då slår man flera flugor i samma smäll. Hemmaodlingen behöver inte alla gifter som används i storskaligt jordbruk numera. Grönsakerna behöver inte vara specialmanipulerade för att kunna fraktas långa vägar. Att gräva, så, luka ogräs och skörda sitt trädgårdsland förhindrar många tillfällen till onyttigt datasurfande och fildelande. Ren vinst således.
Läs mer om