Sätt stopp för nätmobbningen
Så många som vart sjätte barn/ungdom har blivit mobbade på nätet eller via sms. Vuxnas stöd är viktigt liksom polisanmälningar av nätmobbningen.
Foto: Hasse Holmberg
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men baksidan talas det sällan om. Sårbarheten, snabbheten, möjligheten att sprida information/skvaller/kränkningar med blixtens hastighet.
Mobbade på nätet
På Aftonbladets hemsida 20/1-09 kan man läsa om Ida, 16 år, som på avvägar fick veta att det fanns en obehaglig film om henne på Youtube. Innan hon själv ens hade sett den, hade 100 000 personer sett filmen. Ida kände sig självklart kränkt och illa till mods, och hon är inte ensam om det här. Så många som vart sjätte barn/ungdom har blivit mobbade på nätet eller via sms.
Där märker vi internets storhet, och fara. Styrkan i att kunna sprida information med enorm hastighet, men också plågan i att utan vidare bli skymfad inför ögonen på människor i hela världen. internet är gränslöst, på gott och på ont, men ifråga om hur vi värnar våra barn och unga är det i mångt och mycket av ondo.
Det är så lite vi rent konkret kan göra för att skydda, sajber är så stort och där räcker inte våra omsorger särskilt långt.
Dock finns det självfallet saker att göra för att förbättra. Som så ofta förr är samtalet, kommunikationen en god bit på vägen. Att prata med våra barn och unga, försöka ha koll på vad som sker. Försöka skapa och sprida trygghet.
Ida tog tjuren vid hornen och konfronterade sin mobbare, dessutom polisanmälde hon händelsen.
Polisanmälan kan säkert skrämma en del från att göra likadant och det medförde också att filmen försvann från internet. Dock är ju skadan redan skedd. En ung människa har ärrats och förlorat delar av sitt förtroende för sina medmänniskor.
Gemenskap och bekräftelse
Vi är alla människor, betydligt mer lika än olika, eller som John Lennon sjunger: "there may not be much difference between Rockefeller and you if we show our dreams".
Vi människor drömmer ofta om ungefär samma saker och har samma grundläggande behov av gemenskap och bekräftelse. Ändå tycks det vara så skrämmande lätt att finna syndabockar, att finna någon som "kvalificerar" för att frysas ut.
Det är vi vuxna som måste föregå med gott exempel, visa på vad det innebär att vara en god medmänniska. Många av oss trafikerar dessutom samma sajter som de yngre internetanvändarna, till exempel Youtube. Då skulle det kunna vara på sin plats att vi anmäler opassande inlägg, markerar och protesterar.
Polisanmäl nätmobbningen
Polisanmälningar spelar också roll, men internet innebär samtidigt en demokratisk revolution, där du kan göra din röst hörd som enskild användare. Det är min förhoppning att samtalen mellan barn/unga och vuxna ska bli fler och kuraget på internet större.
I en perfekt värld skulle nätmobbning inte förekomma, men det är långt dit. Genom fler samtal och mer kurage kan åtminstone många unga förskonas från nätmobbning i framtiden.