Se över bonussystemen
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sedan det visat sig att vissa läkare tjänat rejält med pengar på att ta emot mer än 60 patienter på en åttatimmarsdag, närmare åtta i timmen, har dessa system ifrågasatts kraftigt. Inte minst är det läkarförbunden själva som frågar sig vad bonusarna verkligen premierar, en bra och kvalitativ vård eller att patienter stressas iväg utan att få en ordentlig vård?
Det är inte svårt att finna roten till problemet. Landstinget har tyckt att vårdföretagen ska få mer resurser ju fler patienter de tagit emot, vårdföretagen har därefter beslutat att ge läkarna bonus efter antalet besök de hunnit avverka. Den som inte ser sambandet måste vara blind. Att det behövs ett mer kvalitativt system för att fördela resurserna är uppenbart.
Samtidigt ska man inte överdriva problemen. De flesta vårdföretag har enbart infört sina bonussystem på läkarnas jourmottagningar dit man ska söka sig för relativt vanliga symptom såsom hosta, förkylningar eller allergier. De mer komplicerade fallen skickas vidare till andra ställen. Med stora vårdköer känns det inte helt ologiskt att man försöker korta ner den tid som läggs på mer vardagliga problem.
Tyvärr måste även sjukvården prioritera. Det är ingen mänsklig rättighet att ha längre samtal med läkare om dessa bedömer att ens symptom inte är särskilt allvarliga. Bonussystemen har sina problem, men faktum är att stockholmarna faktiskt blivit mer nöjda med sin vård sen dess införande. Visst har besöken kortats ner, men så har även köerna för att ta sig dit. Lärdomen är knappast att bonusarna per definition är fel, dock att de bör ses över för att se hur de inverkar på kvalitén i vården. Man bör också se om det går att förändra systemen för att ta in fler aspekter än bara antal besök.
Allt kan dock inte ske på politiskt väg. Det fria vårdval som nu sprider sig över Sverige bygger till stor del på konsumentmakt. Den läkare som stressar igenom besöken kommer knappast bli rekommenderad av sina patienter. Snarast lär de avråda sina vänner och väninnor från att besöka samma vårdcentral. De vårdföretag som snabbar upp besöken alltför mycket lär därför inte bli långvariga.