Se upp för den ryska björnen

Gotland2008-03-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nej, det blev ingen överraskning - den här gången heller. Precis som alla hade förväntat sig vann Dmitri Medvedev - Vladimir Putins kandidat - det ryska presidentvalet i söndags.
När nu formalian är överstökad återstår den stora frågan: vem är egentligen Dmitri Medvedev? Vad vill han åstadkomma?

Få lockas till skratt
Efternamnet Medvedev kommer av ordet medved som betyder björn - något som redan har fått de ryska skämttecknarna att spinna igång. Men förutom namnet är det få av Medvedevs egenskaper som tycks locka till skratt.
Trots att Medvedev har tillbringat många år i Putins närhet har han lyckats förbli en relativt anonym makthavare, en teknokrat snarare än en politiker.
Dmitri Medvedev föddes den 14 september 1965 och växte upp i förorten Kupjtino utanför dåvarande Leningrad. Båda hans föräldrar var universitetslärare. Själv gjorde han snabb akademisk karriär och tog en doktorsexamen i juridik redan vid 25 års ålder.
När en av hans tidigare lärare, Anatolij Sobjtjak, ställde upp i borgmästarvalet i S:t Petersburg 1991 följde Medvedev med. Det var där han först började arbeta under Putin, som blev Sobjtjaks vice borgmästare.
När Sobjtjak förlorade borgmästarvalet 1996 flyttade Putin till Moskva. Medvedev stannade och fortsatte sin karriär inom affärsvärlden.
Under det tidiga 1990-talet startade Dmitri Medvedev flera egna företag. Han arbetade under den tiden bland annat som chefsjurist på det som senare kom att bli Rysslands största pappers- och massaföretag, Ilim Pulp.

Spikrak karriär
När Putin efter ett par år börjat stiga i graderna i den ryska makteliten flyttade Medvedev efter. Under presidentvalet år 2000 var Medvedev chef för Putins kampanjhögkvarter.
Därefter har hans karriär gått som på löpande band: år 2002 blev han styrelseordförande i energijätten Gazprom, år 2005 förste vice premiärminister, och till sist Putins utvalde efterträdare.
Optimistiska bedömare hoppas på att Medvedev kan göra Ryssland öppnare och friare. I ett av sina få politiska tal, i Krasnojarsk i februari, förklarade Medvedev att han vill minska det statliga inflytandet i ekonomin, rensa upp i korruptionsträsket och reformera rättssystemet. Det låter hoppingivande - men det är tveksamt om de vackra orden får något genomslag i praktiken.
Pessimisterna tror istället att Medvedev kommer att fortsätta i Putins fotspår - åtminstone en tid framöver.

Starka ledare
Fyra år är en lång tid i politiken. I Ryssland brukar makten utgå från en enda bas, en stark ledare. Nu blir det Medvedev, inte Putin, som samlar all formell makt under sig. Det återstår att se om han lyckas förvandla den officiella maktpositionen till en reell sådan - och vad han i så fall vid åstadkomma.
Men i dagsläget är det nog bäst att förhålla sig till Medvedev som man gör med björnar i det vilda. Det vore naivt att springa i björnens famn, direkt dumdristigt att springa därifrån. Smartast är nog att avvakta, ta det försiktigt och hålla i minnet att också stillsamma björnar har vassa klor.
Läs mer om