Seniorboende och trygghetsboende

Gotland2009-09-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det fanns inga stora motsättningar när politiker och tjänstemän diskuterade äldreboende med publiken i Almedalsbibliotekets hörsal häromkvällen. Både Björn Jansson, Gustaf Hoffstedt och Lars Thomsson är rätt nöjda med vad som åstadkommits under de två senaste mandatperioderna.
Social- och omsorgsnämndens ordförande Hoffstedt skall snart inviga moderna äldreboenden i Burgsvik, i Slite och i Roma.
Det har varit en lång resa. På 1950-talet byggdes nya ålderdomshem runt om på ön. Ett stort framsteg då. Men nu var dessa utdömda av både Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket. Helt nytt måste fram och det har kommunen klarat. Det finns nu 580 platser i särskilt boende på Gotland. Det betyder att för den som bedöms behöva sådant boende finns en plats.

Problemen i 80-årsåldern
De äldre blir allt fler. På de senaste 50 åren har medellivsängden ökat med mer än tio år. Den som går i pension vid 65 år, kan ha 30 år kvar att leva. Lyckligtvis är vi också friskare långt upp i åren.
Men för många kommer problemen i 80-årsåldern. Att fler bli mycket gamla betyder också att demenssjukdomarna ökar. Alla känner väl någon som är "helt borta från livet". Hoffstedt underströk bestämt, att de svagaste måste komma först. Problemen nu gäller dem som finns "mitt emellan". De som inte är så sjuka att de behöver det mycket resurskrävande som kallas särskilt boende. Men inte heller klarar eller mår bra av att bo kvar hemma med hjälp av hemtjänsten. De som egentligen klarar sig bra själva men kanske glömmer att stänga av spisen eller tappar lusten att äta. När en partner går bort kan det bli mycket ensamt för den som lever kvar.

Seniorboende i Slite
Alla man pratar med om äldreboende retar sig på alla olika benämningar som folk i branschen svänger sig med. Här skiljde man på "särskilt boende", för folk med stora behov, det som vi klarar på Gotland. Så finns "seniorboende". Vad det betyder gav Ingrid Rosenberg från Slite en mycket god beskrivning av.
Där jobbar man med projektet Måsen. Man har bildat en bostadsrättsförening som söker bygglov och finansiering för ett kooperativt boende. En lång och mycket krävande process, särskilt nu när bankerna inte vill låna ut pengar. Måtte de lyckas!
Mest diskuterades "trygghetsboende". Alltså egen lägenhet men med viss tillsyn, möjlighet att äta tillsammans och ordna aktiviteter. Åkermanska är det mest populära av den sorten, med en lång kö. Här finns bristen nu. Helt enkelt därför att ingen vet hur det byggandet skall gå till. Är staten beredd att gå in med subventioner?
Byggnadsnämndens ordförande Thomsson underströk att byggande nu bara sker på de mest attraktiva lägen, där den som bygger vet att han kan få igen kostnaderna. 9 000 till 13 000 kronor för en trea på Norderbacka! Inga bostadsbidrag täcker såna kostnader..

Dålig byggkonkurrens
Frågan kom: Varför är det så dyrt att bygga? Hoffstedt svarar: "dålig konkurrens på byggmaterial". Där kom kvällens enda politiska utspel: "Vi köper bilar från Tjeckien, eftersom de är mycket billigare än svenska. Men om tjeckiska arbetare kommer hit och bygger våra bostäder med tjeckiska löner, då blir det ett jäkla liv". Björn Jansson avstod från att ta upp den handsken.
Socialtjänsten har börjat besöka folk som fyllt 80 år för att se hur de har det. Chefen Lena Lager berättade en gång om ett sådant besök. Det äldre paret var mycket bekymrade: "Hur skall det bli? Vi vet inte hur vi skall ordna". Men så kom det fram att det var hennes föräldrar man var orolig för. De själva hade inga problem. Många av oss svenska pensionärer har mycket att vara tacksamma för.
Läs mer om