Självförsörjande på rätt energi

Gotland2008-12-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Om man tar ett rejält grepp, så går det! Att tänka om helt och hållet med energianvändningen, alltså. Det finns en liten dansk ö, Samsö, som ligger mitt emellan Själland och Jylland. Där har man på åtta år lyckats minska sina koldioxidutsläpp från elva till noll ton per person och år. (Bror Lindahl får nog sluta läsa här, om han alls har börjat). Ön är inte riktigt jämförbar med Gotland, den har bara 4 300 invånare. Men de lever som vi mest på jordbruk och turism.

Vindkraft ger mer än kor
Man använder sig bara av känd teknik, och man har inte fått något statligt stöd. Vindkraftsel kostar samma här som i övriga Danmark. "Vi valde ut de personer som skulle ha mest att vinna på projektet, som storbönder, skogsägare och hantverkare", säger projektledaren. En storbonde med 150 kor och en egen vindmölla tjänar idag mer på vindbruk än på korna.
"Visst finns det entusiaster, men de flesta gör något, när de har något att tjäna på det". Ägandet är en viktig motor. Elva landbaserade vindkraftverk med en effekt på en megawatt vardera ger den elenergi som ön behöver.
De som satsade 15 000 danska kronor har efter åtta år fått igen dem, och nu återstår 20 års drift till. Runt 500 hushåll är andelsägare. Därtill finns tio havskraftverk, som vart och ett ger 2,3 megawatt. Den elen säljs till det statliga nätet och kompenserar för utsläpp från de fossila bränslen som ännu används för transporter.
Tre stora fjärrvärmeverk eldas med restprodukter från öns jordbruk och skogsbruk - halm och träflis. För 100 kronor fick öborna tillgång till billig värme. Och bönderna fick en extra inkomstkälla, när deras avfall fick ett värde. Det mest avancerade av dessa har försetts med 2 500 kvadratmeter solfångare, som alstrar värmen under sommaren.

Splitterny vätgasanläggning
Nästa projekt är att göra alla transporter förnyelsebara. Bland entusiasterna finns en ekobonde som redan är i stort sett självförsörjande. Med egna solfångare, solceller och en flispanna får han värme och el. Hans jordbruk hör till de mindre, men han odlar sitt eget motorbränsle. Från en rapspress kommer olja som driver den nya traktorn. I bilens dieselmotor har han satt till några filter, så går den också på raps.
En splitterny vätgasanläggning har bekostats med EU-pengar. Tanken är att den skall använda överskottsenergi från vindkraften för tillverkning av vätgas, som kan lagras i bränsleceller, som får bilar att rulla. Men den här tekniken är ännu på utvecklingsstadiet och alldeles för dyr.
I stället förhandlar man med elbilstillverkare om att byta ut alla bilar på ön mot elbilar med lithiumjonbatterier. I dessa kan man på nätterna ladda ner vindkraftsel. Laddningen räcker både till dagens bilkörning och till husets elbehov under kvällen.

Lokalsamhällets resurser
Den enda kritiken till det här projektet har kommit från ägare av fritidshus. Också det känner vi igen. Från början tänkte man placera havsmöllorna väster om ön, där de skulle ha stört utsikten mot solnedgången. Så parken flyttades söder om ön, där ingen blir störd. Tyvärr har vi på Gotland inte riktigt samma möjlighet att välja plats.
Det här är ett litet projekt, men det visar vad som är möjligt om man utgår från det lokala samhällets egna resurser. Förmodligen är det så att den back-up som vindkraften behöver i Danmark kommer från kolkraftverk, det sämsta av allt. Danmark har inget kärnkraftverk. Men i Sverige har vi vattenkraften. Den är ständigt flödande och kan balansera den oberäkneliga vinden. Trist bara att vi inte fått igång någon svensk tillverkning av vindkraftverk.
Läs mer om