Sjukt och dyrt jordbruk
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men jordbruksministrarna verkar tack och lov bara ha tagit måttlig hänsyn till protesterna. På torsdagsmorgonen fattade de beslut om flera reformer på området.
Under de närmaste fem åren ska direktstödet till produktion minska. Istället ska det satsas på miljöåtgärder. Pengarna ska exempelvis gå till att motverka klimatförändringar, att öka andelen förnybar energi och att bevara biologisk mångfald.
Den pågående översynen av jordbrukspolitiken, den så kallade "hälsokontrollen", är den mest omfattande reformprocessen på många år.
Men fortfarande måste man konstatera att jordbrukspolitiken är ganska sjuk. Unionen använder omkring 40 procent av sin budget för att stötta 13 miljoner jordbrukare som utgör mindre än tre procent av EU:s befolkning. Stöden snedvrider konkurrensen och bidrar till protektionism.
Det krävs ett slitsamt, långsiktigt arbete för att få jordbrukspolitiken att tillfriskna. Men torsdagens beslut är åtminstone ett steg i rätt riktning.