Ska biblioteken också privatiseras?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Mönstret känns igen: Först stora nedskärningar och avskedanden inom hela den offentliga sektorn, så att ett berättigat missnöje med tjänsterna uppstår. Sedan läge att sälja ut för en billig penning till profitdrivna företag.
De offentliga biblioteken liksom skolbiblioteken drabbades hårt av nedskärningarna i den gemensamma sektorn på 1990-talet. Filialer lades ner, bokbussar drogs in och verksamheter började läggas ut på entreprenad.
Upphör läsandet?
I mitten av 90-talet uppskattade OECD att en stor andel (närmare tio procent) av den vuxna befolkningen i Sverige endast kunde läsa mycket strukturerade och välkända texter. Enligt Statistiska Centralbyrån uppgav sju av tio män att de läst en bok under år 2006. I början av 1980-talet var siffran åtta av tio. Däremot säger nästan nio av tio kvinnor att de har läst en bok under året.
Ser vi till andelen unga män och kvinnor (16-19 år) som uppger att de har läst en bok under året så har den minskat kraftigt från 1999 till år 2006 (något mer bland pojkarna).
Mellan 1982 och 2003 ökade andelen män inom LO, som aldrig läser böcker från tre till fem av tio och inom TCO från en till två av tio.
Skolbiblioteken är förstås en avgörande resurs om man vill vända denna utveckling. En skola utan bibliotek är som en trädgård utan jord. Friskolor anser sig inte ha råd med egna bibliotek.
Nu konstaterar Kulturrådet (i rapporten Kulturen i siffror 2009:1) att hälften av de privata friskolorna saknar skolbibliotek. För offentliga skolor gäller att nio av tio fortfarande har egna bibliotek.
Inga böcker blir vinst
Utgifterna för egna bibliotek är alldeles för stora, säger vice ordföranden i Friskolornas riksförbund. Och det finns ju alltid offentliga bibliotek att utnyttja. De ska vara tacksamma för att friskolorna tömmer dom på böcker, anser kanslichefen i samma riksförbund.
År 2007 tjänade de fem största ägarna av friskolor i Stockholm 85 miljoner kronor. Det är klart man inte har råd med bibliotek. Och som sagt det finns ju alltid offentliga bibliotek,
Hm. Offentliga bibliotek. Men var det inte dom vi har höll på att skära ner och privatisera?