Skatten till vinst?

Gotland2009-08-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"Erfarenheterna pekar på att vinstintresset kan få negativa konsekvenser inom den skattefinansierade sektorn. Uppstramningar i regelverket skulle kunna dämpa en del av de problem som vinstintresset skapar. Men det finns klara skäl att därutöver pröva på ett förbud mot just vinstdelning", menar Ann-Marie Lindgren, Arbetarrörelsens tankesmedja.
Ska vi som enda nordiska land tillåta att privata skol- och vårdföretag ska få dela ut vinst? Eller ska vi bara tillåta vinst som återinvesteras i verksamheten? Hon menar att det inte är så konstigt att borgerliga debattörer sneglar på det antal 100 miljarder som den offentliga sektorn är värd, men hon förvånas över att även en del socialdemokratiska "förnyare" har anammat tongångarna. Partiförnyelse i all ära, men borde vi inte hålla fast vid den idétradition som säger att vinst inte är självklar i alla lägen. Större effektivitet och kvalité borde gå före vinst.
Ibland leder vinstkraven till att det blir överetablering på vissa "lönsamma" orter, medan andra lämnas utan hänsyn till behov.Även om vi har sett etableringen av vissa friskolor som goda, så innebär det också att de tar resurser från den kommunala skolan med en total ökande kostnad för skattebetalaren. Kommunen måste ju ha ett övergripande ansvar och måste därför hålla resurser i reserv om nu någon friskola skulle gå i konkurs eller misskötas. Vilken kommun vill lämna barn i sticket om deras friskola helt plötsligt skulle upphöra? Friskolor drar också ofta till sig mera begåvade elever. De som kräver mer och därmed dyrare resurser blir kvar i den kommunala skolan vilket inte minskar skattebördan.
Inom sjukvården dras man med stora underskott och då kan man snegla på privata företag som en lösning. Men maximerad vinst är inte alltid lösningen. Det kan också gå ut över kvalitén. Därför behövs det uppstramningar i regelverket och därutöver ett förbud mot vinstdelning. För varför ska skattepengar gå till vinst om det lika gärna kan skötas effektivt i offentlig regi, utan den vinstmarginal och den kostnad den utgör?
Förespråkarna menar att när man bygger exempelvis en skola så bygger inget företag om de inte får gå med vinst. Det är sant, men där har vi ett annat problem. Nästan varje kommunalt bygge överskrider byggkostnaden med x antal miljoner. Det borde gå att göra byggavtal som förhindrar dessa ständiga fördyringar som skattebetalaren får stå för, bara för att byggföretaget som räknat fel ska få sin åtrådda vinst.
Läs mer om