Skillnader mellan svart och vit i USA

Gotland2008-09-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är inget lätt fögderi som presidentkandidaterna Obama och McCain har att förvalta den dagen en av dem tar på sig presidentuniformen. USA är ett märkligt land. Fantastiskt på många sätt. Svart och vitt på flera sätt. Det är uppenbart att många inte vill se svärtan i det amerikanska samhället.
Det är lätt att förblindas av de blänkande fasaderna, skyskraporna, de vräkiga bilarna ("amerikanarna"), att lyckas (self-made man), den påstådda friheten, rikedomen. Möjligheternas land.
USA har genom åren, och framför allt efter Andra världskriget, byggt upp en stark ställning i den demokratiska världen i kraft av sina ekonomiska resurser. Med dessa muskler har man kunnat skapa allianser för att gynna det egna.

Penningslukande och blodiga
Har kunnat brotta ner det mesta av motstånd från omvärlden. Har med sina muskler kunnat kväsa regimer som man ogillat, men har nästan undantagslöst misslyckats.
Allt från misslyckade ingrepp i Latinamerika (Nicaragua och Chile) över fiaskot i Vietnam och till dagens penningslukande och blodiga operationer i Irak.
Lär man sig inget i detta "fantastiska land"? Var finns kritiken och analysen? Jo, den finns i breda folklager och i media, men når ändå inte fram till Washington. Därför att starka ekonomiska intressegrupper i praktiken styr politiken. Är detta demokrati? Bakom fasaderna finns bakgårdarna. De är många i detta rika land. Till exempel tvingas 28 miljoner människor använda matkuponger. Matkupongerna som blivit en symbol för den utbredda fattigdomen i USA. Nå, papperskupongerna har ersatts med plastkort som går att använda i affärerna, men likafullt matkuponger.

Allt fler har matkuponger
I absoluta tal använder fler amerikaner matkuponger idag jämfört med för tio år sedan. Socialarbetarna för en ojämn kamp bland de många fattiga och utslagna. Fyrbarnsmamman i Bronx som skyggt ger sig iväg med veckans matkasse. Förnedrad, men har inget val. Är detta rättvisa och demokrati?
I slutet av april var Agnes Stevens här på Gotland. En 70-årig kvinna som var en av pristagarna när Jordens barns pris (Barnes Nobelpris) delades ut i våras. Hon berättade hur hon de senaste tjugo åren kämpat för hemlösa barn i USA.
Hon driver, helt ideellt, School on Wheels, det vill säga en rullande skola för att ge dessa utstötta barn utbildning och hopp. I världens rikaste land. Hur står det egentligen till med rättvisa och demokrati? USA som tillsammans med Somalia är det enda land i hela världen som inte skrivit under FN:s Barnkonvention. Vad säger det?
Och så till en förfärande statistik som just kommit i min väg. En statistik som övertydligt speglar orättvisorna i USA och förstärker det paradoxala.
Det handlar om andelen vuxna i fängelse per 100 000 invånare. Sverige och de flesta länder i Europa ligger på storleksordningen 60. Men i USA är det 530 när statistiken producerades för knappa tio år sedan.

Stor andel svarta i fängelser
Idag är siffran häpnadsväckande nog betydligt högre. Granskar man statistiken visar det sig att andelen vita är dryga 300, men andelen svarta hela 2 000. En statistik som speglar ett samhälle i en obalans som väl saknar motstycke i västvärlden. Är detta värdigt ett demokratiskt land?
Svart och vitt. Människor delas upp efter hudfärg. Här lever rika och fattiga tätt inpå varandra, men med en avgrund emellan. Här ser man på länder och regimer som svart och vitt.
Nu har en färgad/svart presidentkandidat seglat hela långa vägen över detta stormiga hav. Må han komma i hamn och till slut förverkliga drömmarna om människovärde, rättvisa och verklig demokrati.
Läs mer om