Under den senaste veckan har det varit flera nyheter inom skolområdet. Alla nyheter har relevans för Gotland.
Det känns skönt att som ordförande ha varit med att starta en översyn av skolorganisationen för att möta framtidens behov och krav.
Till en början har nu utbildningsministern gått ut med att reglerna för statsbidraget till ”Likvärdig skola” ska förändras. Region Gotland har fått betala tillbaka 4,6 miljoner för 2018 och beräknas få lämna tillbaka cirka 4 miljoner för i år.
Det trots att vi gjort insatser för att höja kvaliteten i skola och barn- och elevhälsan i enlighet med villkoren. Det är skönt att utbildningsministern tagit åt sig av kritiken och att hotet för nästa år blir underröjt.
Skolverket har i dagarna släppt en prognos om det framtida rekryteringsbehovet till skolan. Det kommer fortsatt vara brist på legitimerade och behöriga lärare och förskollärare de närmaste 15 åren.
Gotland är det län där behoven är störst. I relation till dagens antal tjänster behöver Region Gotland rekrytera över 90 procent. Det är tryggt att nämnden i våras tog en kompetensförsörjningsplan för förvaltningen. Där lyfts redan det faktum med ett stort rekryteringsbehov till följd av stora pensionsavgångar samt ökade elevkullar.
Redan i dag jobbas det utifrån planens tiotal strategier för att attrahera, rekrytera och/eller behålla personal. Det behövs dock fler åtgärder för att upprätthålla och utveckla kvaliteten i skolan.
I förra veckan släpptes Pisa-undersökningen. Den mäter 15-åringars kunskaper i läsförståelse, matematik och naturvetenskap i 79 länder. Sveriges resultat förbättrats ytterligare jämfört med undersökningen 2015. Svenska elever presterar nu över OECD-genomsnittet inom alla tre ämnesområdena.
Som jag ser det är det resultat av många elever, lärare och rektorers flitiga och engagerade arbete. Svensk skola har dock fortfarande problem att brottas med. Framför allt är det på tre områden som det finns förbättringsmöjligheter.
Det är stora skillnader i likvärdighet mellan skolor, elever som går i skolor i socioekonomiskt utsatta områden riskerar att få sämre undervisning samt att flickor presterar bättre än pojkar.
Jag känner igen bilden här på Gotland och det är bakgrunden till det påbörjade arbetet med översyn av skolorganisationen. Som exempel på skillnader mellan skolor kan tas behörighet till gymnasiets yrkesprogram.
I våras var 86 procent av eleverna behöriga. Problemet är att det varierar mellan 80 och 92 procent mellan våra högstadieskolor. Tidigare år har skillnaden varit ännu större.
Elever måste kunna lita på att de får en chans att lyckas. Det kräver ett tydligt fokus på att få de skickligaste rektorerna och lärarna att jobba på skolorna med de största utmaningarna för att vända utvecklingen.
Här vill vi från Centerpartiet att systemet med karriärtjänster och förstelärare ska användas.
Önskar er redan nu en god jul!