Skolmat utan E-tillsatser!

Det är halvdassig, söndertröskad mat med många olika E-tillsatser, som gotländska politiker borde ta ställning till, när de skall besluta om skolmaten.

Det är halvdassig, söndertröskad mat med många olika E-tillsatser, som gotländska politiker borde ta ställning till, när de skall besluta om skolmaten.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-10-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Skolmat handlar först och främst om barn. Det uppväxande släktet på ön. Det handlar om våra barn, era barn och vad de i praktiken får i sig vid skolmåltiderna. Det handlar inte om cook-and-chill eller centralkök i första hand. Det handlar om kost, hur barnakroppar byggs och växer.
Det handlar inte heller enbart om kökspersonalens självkänsla i skolköken eller distributionssystem. Det handlar snarare om de produkter som slutligen ställs på borden i skolmatsalen och den mat som ungarna till sist stoppar i sig.

Halvdassig mat med tillsatser
Alla dessa E-tillsatsvarianter som presenterades i tv4:s program Matakuten för att sätta smak på halvdassiga produkter. Skrämmande att få veta. Och ändå vet alla hur halvfabrikat ser ut och smakar i förhållande till lagad mat.
Det är halvdassig, söndertröskad mat med tre till tio olika sorters E-tillsatser ilagda, som gotländska politiker och tjänstemän borde ta ställning till i första hand, när de skall besluta om kommande skolmat.
Inte hålla på "att vikta inköp" på det sätt som nu pågår inom den nya mastodontavdelningen inom Gotlands kommun, servicekontoret, fyllt med nyanställda ekonomer. Ekonomin begränsar möjligheter att köpa rätta produkter till skolköken hävdar säkert politikerna. Men de tjänstemän och personal som nu måste medverka i hela det vansinniga upphandlingssystem som införts inom kommunen, visar på hur upphandlingssystemet med " viktning" likaledes begränsar vettiga inköp.

Bättre upphandling av mat
Alla som följde programmet i tv4 borde ha höjt på ögonbrynen, när det framkom att kommunen köpte all mat till Södervärnsskolan från ett och samma ställe. Är det sant, så är det vansinne. Det gynnar ingen konkurrens och framförallt inte lokala odlare.
Vem kan mat? Förhoppningsvis skolpersonal som i sin tur kan följa säsongerna och Gotlandsodlad/producerad mat. Vem kan inte mat? Folk som är vana att glufsa i sig mat för att fylla buken och sällan frågar efter vad de stoppar i magen? Hur många av dessa som sitter i fullmäktige vore intressant att veta, men att bara komma på tanken att införa cook-and-chill till barn säger att de är en majoritet.

Kulinariska Gotland?
Står inte centerpartiet med kommunalråden Eva Nypelius och Lars Thomsson i spetsen för närproducerad mat eller är det bara rikt folk som skall ta del av kulinariska Gotland?
Skäms på er alla beslutsfattare om ni inte kan ge gotländska barn en skolkökslagad mat med smak, utan E-tillsatser varje dag.
Läs mer om