Skolmaten får inte bli sämre

Skolmaten är så pass viktig, att det finns många goda skäl att ge skolan mer pengar när matpriserna stiger. Skolmaten får inte bli sämre, menar Björn Jansson (s).

Skolmaten är så pass viktig, att det finns många goda skäl att ge skolan mer pengar när matpriserna stiger. Skolmaten får inte bli sämre, menar Björn Jansson (s).

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-08-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Internet är ett fantastiskt redskap på många sätt om det används rätt. Som aktiv inom politiken så har Internet inneburit oerhört mycket för mig.
När jag började arbeta politiskt och fackligt 1976, så var man hänvisad till nyhetssändningar på radion runt 17-tiden och rapport 19:30 och aktuellt 21:00.
Missade man dessa sändningar, som var man ganska ovetande om vad som hänt. På 70- och 80-talen var det möten varje kväll och dessa slutade inte före 21:00. Då hade det varit jättebra att kunna lyssna på radion och se på tv:s nyhetssändningar i efterhand.
Nu är det så att man inte hinner med att lyssna på allt, även om det sänds i efterhand. Däremot så får man tips om jättebra program, som man kan gå in och lyssna på i efterhand.

Jan Björklunds osanningar
"Kris i Skolan" är en programserie i P1, som startade i söndags och i första avsnittet avslöjade den folkpartistiska utbildningsministern Jan Björklunds osanningar om tillståndet i den svenska skolan.
Den statistik och de undersökningar han hänvisade till finns, men de redovisar andra och positivare slutsatser än vad Björklund använde sig utav. Det skall bli intressant och se hur han kommer att hantera dessa frågor efter denna totala avklädning i radion.
Björklunds osanningar har pågått länge och det reser en hel del frågor. Varför går Lärarförbundets ordförande ut nu och kritiserar Björklund, när hon uppenbart vetat om hans osanningar. Kan det vara att den negativa bilden av svensk skola tjänade Lärarförbundets intressen och att få mer resurser?
Varför avslöjade inte socialdemokratiska partiföreträdare detta, de borde haft tillgång till undersökningarna? Eller lyfte socialdemokraterna fram detta, men det fick inget utrymme i den borgerliga pressen?
Skolmaten diskuteras intensivt nu i och med de kraftiga prisökningar på maten som skett sedan regeringsskiftet. Vilka konsekvenser får det för elevernas lunch?
Det talas om mer soppa och vatten till maten, om man inte får mer pengar från nämnden. Det talas om att begära tilläggsanslag från kommunstyrelsen och den vägen är normalt stängd, eftersom vi inte vill ha tillbaka detta förhållningssätt, utan det är budget som gäller.

Mer pengar till skolmaten!
I vissa fall så beviljar vi tilläggsanslag, då oftast i samband med investeringar inom vatten och avlopp eftersom vi får igen pengarna i efterhand. Nu tycker jag att skolmaten är så pass viktig, att det finns många goda skäl att kompensera skolan för dessa ökade kostnader, utan att det behöver bli prejudicerande för andra verksamheter. Bifall!
Partiordförande på Gotland jagas av GF:s Håkan Ericsson om vad de gör för att vi skall få vägpriser på färjorna. Gustaf Hoffstedt (m) är som vanligt fräck. I sitt svar i torsdags får han det att låta, som att han haft ett särskilt möte med näringsdepartementet och konsultfirman Mckinsey och att han personligen erbjudits företagsstöd istället för mer pengar till Gotlandstrafiken.
Sanningen är att Rikstrafiken bjöd in till möte den 13 augusti där politiker, myndigheter och organisationer fick en redovisning av den konsultrapport som beställts. Rapporten handlade om varför det är så svårt att få konkurrens inom Gotlandstrafiken.

Hoffstedt fräck om vägpriser
Som sista punkt fick vi deltagare svara ja eller nej på olika frågor om hur vi ville har det med Gotlandstrafiken. En del av svarsalternativen handlade om vilket som var viktigast och där fanns alternativ som mer företagsstöd, ersättningsjobb, kommunalt ansvar för färjetrafiken med mera.
Gustaf Hoffstedt (m) motstod ingen frestelse, utan han svarade som vi alla andra gjorde. Nämligen att Gotlandstrafiken är ett statligt ansvar och därmed skall staten också ta det fulla ekonomiska ansvaret för att vi har en landsväg som är tillgänglig och prismässig, så att Gotland kan utvecklas i likhet med övriga delar av Sverige.
Läs mer om